Ulf Friberg

Den kapitalistiska skådespelaren

Aktör eller leverantör? 

”Någon gång längs vägen blev jag arg. Kanske var det på tionde våningen i en liten sammanträdeslokal på Stockholms Stadsteater, då teaterchefen uttryckte att alla är utbytbara. Så här i efterhand upplever jag detta uttalande i början på 1990-talet som en skiljelinje där omstruktureringen av institutionsteatrarna tog fart.

Min ilska steg över hur teatern blev allt mer styrd av behovet av publiksuccéer och stjärnor att locka publik med. Kollegor blev illa behandlade av regissörer och teaterledningar. Personalen ansågs stå i vägen för organisationens utveckling. Jag kände skam över att till slut själv vara den som lommade ut från teatern med svansen mellan benen, fråntagen känslan att vara behövd. Jag börjar där, mitt i ilskan.”

Ulf Friberg är skådespelare och regissör. Den kapitalistiska skådespelaren är hans doktorsavhandling.

"Friberg diagnosticerar den samtida institutionsteatern med många exempel och läser av den som en konst- och kulturform satt under hård ekonomisk press, allt mer anpassad efter New Public Management och de villkor vi känner från bemanningsföretagen. Fastanställningarna minskar och ensemblerna löses upp. Friberg skriver om detta med engagerat driv i texten och med det upprörda allvar som läget kräver."

Tomas Forser, Göteborgs-Posten, den 9 april 2014.

ISBN: 9789173748131
Första upplagan 2014. 294 sid.
Häftad. Ca pris: 2
07 kr.

Ulf Friberg. Foto: Sven Friberg

Kommentarer är inaktiverad