lönnroth_omslag_sid_1_jpeg

Johan Lönnroth

Albin Ström

och det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse

Albin Ström var den svenska arbetarrörelsens Gossen Ruda. Han var drängen, sjömannen, byggnadsarbetaren och fängelsekunden som aldrig kunde underordna sig auktoriteter.

Ändå lyckades han bli ordförande i den göteborgska fackföreningsrörelsens samorganisation samt sitta som socialdemokratisk stadsfullmäktige- och riksdagsledamot. Han hade ett eget vänstersocialistiskt parti och en egen tidning i vilken han drev med alla S- och K-märkta pampar samt med borgarbrackorna. Albin Ström representerar det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse.

Johan Lönnroth är matematiker och nationalekonom och har skrivit en rad böcker, huvudsakligen om ekonomisk idéhistoria. Han har suttit i Göteborgs kommunstyrelse och i riksdagen och var åren 1999 till 2003 vice ordförande i Vänsterpartiet. Johan Lönnroth har förtjänstplakett för lång och trogen tjänst i den göteborgska fotbollens gärsgårdsserier. Korpen har utgivit boken Johan Lönnroth och det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse (2017).

… en bra och viktig bok Lönnroth skrivit. Den gör inte bara Ströms politiska gärning rättvisa, den belyser även Göteborgs politiska historia ur ett underifrånperspektiv.
   Utmärkt är också att Lönnroth lyfter fram antinazisten Ström och alla de strider han utkämpade mot tidens tyskvänlighet i det politiskt polariserade Göteborg. I en tid av regeringssanktionerad undfallenhet mot den farlige grannen i söder hörde Arbetar-Posten till det fåtal tidningar som vågade tala klarspråk om de nazistiska illdåden.

Jan Christensen, Göteborgs-Posten

Lönnroth har skrivit sin bok för att återupprätta Ström och för att lyfta fram "det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse", det som han menar att Ström företrädde och som han själv i dag förespråkar. Samtidigt försöker han placera in Ström i den internationella, nationella och lokala arbetarrörelsens historia under den händelserika mellankrigstiden.
   Lönnroth tar Ström på allvar, till skillnad från många som i samtid och eftermälen negligerar honom. Han följer honom, genom protokoll och dagböcker, från dalsländska Ånimskog, där han föddes 1892 till hans sista förstamajtal på Heden 1962, dit hans sympatisörer fick bära honom.
I fjol fick Lönnroth också ut Ströms handlingar från Säpo, som noga registrerade vad Ström hade för sig under andra världskriget.

Lars-Åke Engblom, Göteborgs-Posten

 För dem som är intresserade av Göteborgs arbetarhistoria och en av den svenska arbetarradikalismens profiler, har Johan Lönnroth utfört en verklig kulturgärning  […] Det är spännande, lärorik och bitvis gripande läsning […] 

Håkan Blomqvist, Röda Rummet.

 Åren mellan världskrigen spelade Albin Ström en mycket betydande roll inom västsvensk arbetarrörelse men hans insatser förtigs. Nu har han återuppstått i en verkligt läsvärd bok av Johan Lönnroth …

Sture Källberg, Flamman.

I boken om vänsterpolitikern Albin Ström (1892-1962) framträder Lönnroth som skarpsinnig historiker på ett sätt som kan föra tankarna till fadern Erik Lönnroth, en inflytelserik professor i historia och medlem av Svenska Akademin som framför allt gjort sig känd som knivskarp källkritiker.

Torsten Rönnerstrand, Dagens Arena

ISBN: 978 91 7374 843 8
Andra upplagan 2016. 
224 sid. Häftad. Rikt illustrerad.
Ca pris: 218 kr.

Albin Ström i talarstolen, Heden, Göteborg, sent 1950-tal.

Lyssna till Johan Lönnroth berätta om Albin Ström, Folkets Hus i Göteborg den 18 november 2013. Reportage av Peter Jonsvik för Lokal TV Väst.

Skärmavbild 2016-01-25 kl. 18.44.33

2 kommentarer

  1. […] Albin Ström Johan Lönnroth Bokförlaget […]

  2. […] Lönnroth och det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse (en lekfull referens till Johans biografi över Albin Ström), överräcktes till jubilaren under en tillställning på Göteborgs litteraturhus den 7 november. […]

Kommentarer är inaktiverad