i_fallinjen

Ann-Marie Ljungberg

I fallinjen

En essä om prekärfeminism

Att vara ensamstående mamma och feminist i ett samhälle där feministiska frågor formuleras utifrån ett medelklassperspektiv innebär en dubbel utsatthet. I fallinjen är en uppgörelse med en feministisk diskurs som prioriterar frågor som kvotering av styrelseposter i bolag och delad föräldraförsäkring – även för de människor som inte har något att dela på.

I fallinjen är också en text om vad en förening för ensamstående föräldrar kan uppnå när man under svåra omständigheter sluter sig samman och hjälper varandra. Det är en filosofisk essä om prekärfeminism och om egna och nära vänners praktiska livsomständigheter och utveckling. Att befinna sig i fritt fall är att inte veta hur det ska gå. Men man kan också lära sig att vila i fallinjen. I kritisk dialog med bland annat Hegels ontologi, Charles Taylors identitetspolitik och Nina Björks feminism ställer Ann-Marie Ljungberg frågan om man kan komma tillbaka till sig själv. Hon ger flera olika svar.

Ann-Marie Ljungberg utkom senast med den kritikerrosade ungdomsromanen Maja och döden (2014). Hennes roman Simone de Beauvoirs hjärta (2005) nominerades till Augustpriset.

"en våldsam överraskning […] en bra, viktig och underhållande bok, ja eller essä, text, självbiografi, feministisk filosofiroman. Vad det än är – läs den!"

Magnus Sjöholm, Norrköpings tidningar

"De är ensamma mammor, de möts och samarbetar i en förening i Göteborg. De blir till genom och trots varandra, i Ann-Marie Ljungbergs både fjäderlätta och skrapigt tunga essäbok I fallinjen. När jag lägger den ifrån mig har boken blivit vacker och klok."

Ulrika Stahre, Aftonbladet

"Befriande läsning […] Tack vare I Fallinjen – en essä om prekärfeminism kanske även de ensamstående mammornas livsöden kan tas i beaktande. På riktigt. Även om vi, precis som Ann-Marie Ljungberg konstaterar, lär oss att vila också i fallinjen. Hur skulle vi annars orka?"

Hanna Jedvik, Göteborgs-Posten

"Ljungberg kompromissar inte – hon skriver in de ensamma mammorna i centrum och envisas med att stanna där, i det prekära, det fattiga, det ensamma. Det kanske är dags för politikerna – och den breda rörelsen – att göra detsamma."

Judith Kiros, Dagens Nyheter

"Men det allra viktigaste är att Ljungberg sätter ljus på de mest utsatta i samhället. Det är en obehaglig och smärtsam sanning som alltför länge varit höljd i dunkel." 

Christin Sandberg, Femistiskt perspektiv

"… spännande som en teveserie […] på många olika sätt är jag djupt tacksam för den här välskrivna tankeställaren" 

Bloggen Fångst: strandfynd, djupdykningar och fängelseanteckningar

 "stark som en knytnäve" 

Malin Nauwerck, Flamman 

 

ISBN: 978-91-7374-829-2
Första upplagan 2015.
176 sid. Danskt omslag.
Ca pris: 190 kr.

"Det behövs en annan slags feminism än den som politikerna driver, en prekärfeminism"Ann-Marie Ljungberg intervjuad i ETC den 23 juli 2015. Debatt följde med inlägg av Gudrun Schyman & Linnea Bruno samt svar av Ann-Marie Ljungberg.

Den 17 juni 2015 publicerade Ann-Marie Ljungberg en debattartikel om prekärfeminism i Aftonbladet. Socialförsäkringsministern replikerade och Ann-Marie Ljungberg svarade.

Ann-Marie Ljungberg medverkade i Sveriges Radios OBS den 4 juni 2015. Hon "vill formulera en feminism för dem som inte lever i medelklassen. En feminism där utsatta kvinnors perspektiv inbegrips. En prekärfeminism, helt enkelt" konstaterade OBS-redaktionen. Lyssna till inslaget.

 

Ann-Mari Ljungberg-5

Ann-Marie Ljungberg. Foto: Linn Sandmark.

Kommentarer är inaktiverad