omslag_jpg

Karin Brygger

Vi kom från överallt

Vi kom från överallt är en polyfon diktberättelse om utsatthet, kärlek och sorg. Rösterna i Vi kom från överallt är också rösterna från de som blev kvar. Kvar i det frostiga gräset där de matar svanarna och drömmer om att kvantfysiken och poesin ska lysa upp det mörker som ensamhet och fattigdom inte kan hejda. Men barnens ansikten lyser. Som bleka solar skiner de av den kärlek som tar bokens ensamma mödrar från överallt genom varje svårighet, nedslag, förtryck.

Karin Brygger debuterade 2006 med diktsamlingen What is love, då under namnet Karin Wiklund. Hon skriver en avhandling i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet om Sonja Åkesson.

Det finns en vanlig värld, en värld med bleka solar, svarta svanar, barn som ”kan höja sina röster och säga ord som transcendens”, lyktstolpar, ghettoplayan, kvinnor som knäböjer utanför Ica och flyende mammor i de syriska bergen. Karin Bryggers Vi kom från överallt är skriven i denna vanliga värld, om denna vanliga värld. Dikter om utsatthet. Om politik. Om ensamma mammors kärlek till sina barn. Helt ovanliga dikter. Jag kan inte säga hur mycket de betyder för mig.

Ann-Marie Ljungberg

… en lika lågmäld som intensiv stämma, som väger verkligheten i sina egna händer. Det är, kort sagt, urstark politisk dikt.

Magnus Bremmer, Svenska Dagbladet 

… en fränhet och intensitet som det var länge sedan jag mötte i en svensk samtida diktsamling. […]  Det är både hisnande vackert och brännande angeläget. Det är som att äntligen få dricka ett par klunkar friskt kallt vatten. […] 
Vi kom från överallt är en imponerande diktsamling. Brygger har ett lyriskt tonfall som lyckas kombinera det hårdaste hårda med det mjukaste mjuka. Det kan mycket väl vara årets viktigaste diktsamling.

Kristian Lundberg, Norrköpings tidningar.

Människoflocken som talar och driver omkring i dessa ofta ganska snacksaliga och filmiskt visuella dikter består av ensamma mammor, ett marginaliserat kollektiv hållande sig uppe med blåsiga långpromenader, poesi och passager ur Hegel. […] Det låter kanske inte så muntert, men läsaren finner sig snart uppviglad och värmd av poetens ofta hypersvala eller antisensibla diktion. […] 
När Brygger är som bäst får hon elände och trivialiteter att väga lika på versraden, och här finns en klarhet och ett bett som ofta får mig att tänka på poeten Sonja Åkesson

Petter Lindgren, Aftonbladet

Här finns likheter med båda Ljungberg och Åkesson som blir påtagliga i hur det personliga blir politiskt och när vardagen får stå i textens centrum. Men Brygger utforskar även sjukdom, politisk övertygelse och längtan efter kärlek. […] Hon gör det rått, ömt och uppriktigt. 

Hanna Jedvik, Göteborgs-Posten

ISBN: 9789173748331
Första upplagan 2015.
76 sid. Danskt omslag.
Ca pris: 135 kr.

”Vackert, starkt, ett sätt att orka vara i den här världen, att se det vi faktiskt ser framför oss”. Linda Boström Knausgård om Karin Bryggers Vi kom från överallt i SVT:s Babel den 4 sept 2016 (ca 53 min in i sändningen).

brygger_babel

karin brygger copy

Karin Brygger. Foto: Avant Magasin.

 

Comments are Disabled