omslag_jpg

Karin Brygger

Vi kom från överallt

Vi kom från överallt är en polyfon diktberättelse om utsatthet, kärlek och sorg. Rösterna i Vi kom från överallt är också rösterna från de som blev kvar. Kvar i det frostiga gräset där de matar svanarna och drömmer om att kvantfysiken och poesin ska lysa upp det mörker som ensamhet och fattigdom inte kan hejda. Men barnens ansikten lyser. Som bleka solar skiner de av den kärlek som tar bokens ensamma mödrar från överallt genom varje svårighet, nedslag, förtryck.

Karin Brygger (f. 1978) är författare och kulturskribent. Hon är också verksam som adjunkt i Medier, estetik och berättande vid Skövde högskola. Dubbelvolymen Estera (essä) och Stationer (diktsamling), utkom hösten 2019 och handlar om minnesarbete efter Förintelsen. År 2021 utgav hon diktsamlingen Månader, brev.

Karin Brygger har givit ut fyra diktsamlingar och två essäböcker. Hon skriver regelbundet i Judisk krönika och frilansar för Sveriges Radio. Hon var tillsammans med David Karlsson redaktör för Korpens antologi Trettiofem röster om covid-19 och kulturen.

 

… en lika lågmäld som intensiv stämma, som väger verkligheten i sina egna händer. Det är, kort sagt, urstark politisk dikt.

Magnus Bremmer, Svenska Dagbladet

… en fränhet och intensitet som det var länge sedan jag mötte i en svensk samtida diktsamling. […]  Det är både hisnande vackert och brännande angeläget. Det är som att äntligen få dricka ett par klunkar friskt kallt vatten. […]
Vi kom från överallt är en imponerande diktsamling. Brygger har ett lyriskt tonfall som lyckas kombinera det hårdaste hårda med det mjukaste mjuka. Det kan mycket väl vara årets viktigaste diktsamling.

Kristian Lundberg, Norrköpings tidningar.

Människoflocken som talar och driver omkring i dessa ofta ganska snacksaliga och filmiskt visuella dikter består av ensamma mammor, ett marginaliserat kollektiv hållande sig uppe med blåsiga långpromenader, poesi och passager ur Hegel. […] Det låter kanske inte så muntert, men läsaren finner sig snart uppviglad och värmd av poetens ofta hypersvala eller antisensibla diktion. […]
När Brygger är som bäst får hon elände och trivialiteter att väga lika på versraden, och här finns en klarhet och ett bett som ofta får mig att tänka på poeten Sonja Åkesson.

Petter Lindgren, Aftonbladet

Här finns likheter med båda Ljungberg och Åkesson som blir påtagliga i hur det personliga blir politiskt och när vardagen får stå i textens centrum. Men Brygger utforskar även sjukdom, politisk övertygelse och längtan efter kärlek. […] Hon gör det rått, ömt och uppriktigt.

Hanna Jedvik, Göteborgs-Posten

Bryggers poesi rör sig också längs stängslen i förintelselägren, längs Bangatans folkmyller, längs Göta Älvs stränder och bär på ett svårmod som bara överträffas av dess lyriska intensitet.

Björn Sandmark, Dala-Demokraten

ISBN: 9789173748331
Första upplagan 2015.
76 sid. Danskt omslag.
Ca pris: 135 kr.

”Vackert, starkt, ett sätt att orka vara i den här världen, att se det vi faktiskt ser framför oss”. Linda Boström Knausgård om Karin Bryggers Vi kom från överallt i SVT:s Babel den 4 sept 2016 (ca 53 min in i sändningen).

brygger_babel

karin brygger copy

Karin Brygger. Foto: Avant Magasin.

 

Kommentarer är inaktiverad