mode_omslag_sid_1

Otto von Busch & Per Herngren

Mode och motstånd

Dialoger om befrielse och civil olydnad, imitation och politik

Modets förvandlingar är ett sätt att bli del av samtiden. Modeprofessorn Otto von Busch och civil olydnads-författaren Per Herngren samtalar om hur mode och politiskt motstånd kan lära av varandra. Hur görs politiska förvandlingar? Hur blir imitationer en form av politik? Och hur blir mode motstånd?

Vad kan civil olydnad lära från hur mode sprids genom imitationer och innovationer. I Mode och motstånd blir tyger och sömmar politiska samarbetspartners snarare än passiva objekt. Lär oss mönsterkonstruktion hur vi förändrar politiska strukturer? Mode och motstånd är ett samtal mellan Otto von Busch och Per Herngren om ickevåldsmotstånd och kläddesign. Med exempel från deras praktiker växer filosofi om politisk förändring fram.

Otto von Busch är professor och modeforskare, verksam vid Parsons the New School i New York. Han har tidigare varit verksam vid HDK  Göteborg och på Konstfack i Stockholm. I sin forskning har han fokuserat på hur mode kan ”hackas” och bli en form av politisk aktivism och hans projekt har visats i flera konst- och designsammanhang i Europa, Oceanien och Amerika.

Per Herngren är författare med böcker utgivna i Mellanöstern, Europa och USA. Han har hållit ickevåldsträning i Kirgizistan, Kurdistan, Irak, Europa och Latinamerika. År 2002 blev han utnämnd till Årets folkbildare i Sverige. Herngren har fängslats i USA och andra länder för plogbillsaktioner och civil olydnad. I Mode och motstånd reflekterar han över sina erfarenheter.

"Vad är makt och motstånd? Vad är modets makt? Bör vi göra motstånd mot det? Kan modet vara motstånd? Kan civil olydnad lära från mode och tvärtom? Von Busch och Herngren är fulla av frågor, men att de sällan har raka svar skapar en bok att gå i diskussion med. […] 
   Mode och ickevåld diskuteras bland annat som friktion, som mönsterkonstruktion, som imitation, som smitta. Vissa av liknelserna fungerar bättre: En smitta sprids intersektionellt, det gör även trender och politisk förändring."

Bella Stenberg, Göteborgs-Posten

ISBN: 9789173748353
Första upplagan 2016.
228 sid. Häftad.
Ca pris: 190 kr.

E-BOK
Andra omarbetade upplagan 2021.

Befrielse och civil olydnad
Dialoger om mode och motstånd, imitation och politik
ISBN: 9789189401099

Ca pris: 75 kr.

Finns där e-böcker finns

Otto-photoBruceNicholson

Per Herngren. Foto: Lisa Gerenmark.

 

Otto von Busch. Foto: Bruce Nicholsson

Comments are Disabled