omslag_s_1

Ulf Bjereld & Ulf Carmesund (red)

Framtidsarvet

Svensk utrikespolitik trettio år efter Olof Palmes död

Under namnet ”aktiv utrikespolitik” började Sverige under 1960-talet agera mer självständigt i världspolitiken. Denna aktiva utrikespolitik har kommit att förknippas med Olof Palme.

Nu är det trettio år sedan Olof Palme mördades och världen har förändrats. Sverige har i många avseenden blivit en väststat bland andra och röster höjs för att lämna den militära alliansfriheten, som varit en grundbult i den svenska utrikes- och försvarspolitiken under många år.

Samtidigt anas konturerna av en ny och djärvare svensk utrikespolitik. En feministisk utrikespolitik väcker intresse. Erkännandet av Palestina och kritiken av Saudiarabien har lett till diplomatiska kontroverser.

I Framtidsarvet: svensk utrikespolitik trettio år efter Olof Palmes död reflekterar en rad skribenter över hur svensk utrikespolitik åter kan bli en radikal röst som står upp för frihet, jämlikhet och solidaritet.

Medverkar gör Ulf Bjereld, Lawen Redar, Somar Al Naher, Göran Hydén, Mathias Mossberg, Jytte Guteland, Johan Öberg, Monica Pourshahidi, Sara Karlsson, Lisa Pelling, Klas Corbelius, Mats Karlsson, Thomas Hammarberg, Pål Wrange, Pierre Schori, Lena Hjelm-Wallén och Ulf Carmesund.

Utgiven av Socialdemokrater för tro och solidaritet i samarbete med Tankesmedjan Tiden. Produktion och distribution: Bokförlaget Korpen.

Boken Framtidsarvet är mycket läs- och tänkvärd, framåtsyftande mer än tillbakablickande. Den försöker undvika nostalgi, redovisar innehållet i Olof Palmes utrikespolitik och diskuterar dagens många och svåra internationella problem.

Gunnar Lassinantti, Norrländska Socialdemokraten 

ISBN: 9789188383075
Första upplagan 2016.
270 sid. Häftad.
Ca pris: 185 kr.

panel_160225

Per Wirtén samtalar med några av Framtidsarvets författare: Johan Öberg, Pierre Schori, Sara Karlsson och Lawen Redar. ABF-huset, Stockholm, 25 februari 2016.

Kommentarer är inaktiverad