lyssnar_omslag_ram.001

Magnus Haglund

Lyssnare

En essä om ljud och konst

Magnus Haglunds essä Lyssnare handlar om det som äger rum när ljud och konst förs samman. Den beskriver den ljudande konstens historia från Marcel Duchamp till Christina Kubisch, från John Cage till My Bloody Valentine. Men den berättar också om hur ljudskapandet öppnar sig mot verklighetens buller och drömska efterklanger, allt det som låter i våra liv och det som skulle kunna låta.

Boken är en replik på Ulf Lindes essä Spejare från 1960, och använder sig av leken som ett sätt att befria lyssnandet.

Magnus Haglund är författare och kulturskribent, bosatt i Göteborg. Han har tidigare publicerat böckerna Den nakna staden, Åke Hodell och antologin Musikens frihet och begränsning.

"Haglund skriver som bäst när han överraskar med oväntade frågor. […] undran över vad vi ska göra med alla ljud vi omges av? Det vill säga: de ljud som är förment omusikaliska – buller, kylskåpssurr, sms-pling, och så vidare. Där ligger en av ljudkonstens stora insatser, förstår jag efter att ha läst Magnus Haglunds Lyssnare. Att vi plötsligt får syn på alla de ljud som vi annars är så vana vid att vi inte hör dem. De blir plötsligt lika tydliga som en bild. Som en ljudbild att speja efter."

Stina Otterberg, Göteborgs-Posten

"…musikkritikern och författaren Magnus Haglund ger ut sin bok ”Lyssnare” på Korpen (ja, den är upplagd efter Ulf Lindes ”Spejare”) är mycket tacksamt eftersom det är den första på svenska som berättar om ljudkonsten och historia…"

Martin Nyström, Dagens Nyheter

"Magnus Haglunds långa essä ”Lyssnare” handlar inte om noterad musik utan om ljud av alla tänkbara slag. Den "musik" som Haglund beskriver registrerar på olika sätt ljud och företeelser i vår omgivning och omvärld, och "tonsättarnas" avsikt har närmast varit att uppöva mottagarens sensibilitet inför vardagens ljud- och synupplevelser. Något som ju kan kännas angeläget i dessa tider…"

Lennart Bromander, Aftonbladet

"… en fascinerande och inspirerande läsning; författarens entusiasm smittar av sig och som läsare dras man med i den drömlika vandringen genom ljud och konst. […] genom sin lättillgängliga karaktär tror jag att boken kommer att få betydelse för att sprida kunskap om den ljudande konsten i vidare kretsar."

Erik Peters, Nutida musik

ISBN: 9789188383136
Första upplagan 2016.
178 sid. Häftad.
Ca pris: 190 kr.

haglund_flygelhaglund7haglund7

Magnus Haglund spelar Saties Vexations på leksaksflygel utanför Atalante, som en del av en psykogeografisk promenad under konstbiennalen i Göteborg 2011. Foto: Dorota Lukianska.

Pressbilder på Magnus Haglund finns här.

Kommentarer är inaktiverad