sharp_omslag

Gene Sharp

Hur ickevåldskamp fungerar

De senaste hundra åren är det i hela världen fler obeväpnade än väpnade revolutioner som lyckats. I vågor har dessa enorma rörelser sköljt över länder och kontinenter. Fackföreningsrörelsen Solidaritet i Polen, oppositionen mot Marcos i Filippinerna, de stora omvälvningarna i Östeuropa 1989 liksom den arabiska våren är exempel på att ickevåldskamp fungerar.

Detta har gjort den amerikanske fredsforskaren Gene Sharps teorier om ickevåldskamp mer aktuella än någonsin. Hur ickevåldskamp fungerar är den första introduktionen till Sharps tänkande på svenska. Boken är en sammanfattning av hans praktiskt inriktade ickevåldsteori och diskuterar närmare tvåhundra olika ickevåldsmetoder.

Hur ickevåldskamp fungerar inleds med en introduktion till Sharps tänkande av ickevåldsaktivisten och fredsforskaren Jörgen Johansen. Den avslutas med en längre intervju med Gene Sharp som diskuterar hans livsgärning och ickevåldsmetodernas historiska betydelse och framtida möjligheter.

Intervjun genomfördes av Jörgen Johansen och Stellan Vinthagen, aktivist och professor i sociologi, ickevåldskamp och civilmotstånd vid University of Massachusetts, Amherst, USA.

Gene Sharp erhöll år 2012 The Right Livelihood Award för att han "utvecklat och formulerat ickevåldsmotståndets grundläggande principer och strategier och stött deras praktiska tillämpning i konfliktområden världen över".

 

ISBN: 9789188383112
Första upplagan 2016.
Översättning: Amanda Hårsmar
Förord av Jörgen Johansen
230 sid. Häftad.
Ca pris: 190 kr.

 
 
 
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 
 

Jörgen Johansen och Gene Sharp i Betlehem, december 2005.
Foto: Majken Jul Sørensen.

 

 

Comments are Disabled