omslag_tredje_vanstern

Johan Lönnroth, Jimmy Sand
& Ann-Marie Ljungberg

Den tredje vänstern

För en global frihetlig socialism

Den tredje vänstern kombinerar det bästa hos den första och andra vänstern. Den är ännu i sin inledningsfas. Och eftersom historiens list nästan alltid brukar överträffa människans, kan vi inte ännu veta så mycket om den. Den är dröm och förhoppning mer än en realitet.

Men tendenserna finns där i nutidens rörelser: Människor som verkar för demokrati och självförvaltning i sina företag och bostadsområden. Människor som vill leva i harmoni med naturen och som spränger gamla könsroller. Människor som ser sig som världsmedborgare och bygger den globala demokratin.

Johan Lönnroth är matematiker och nationalekonom och har skrivit en rad böcker, senast Albin Ström och det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse (2 upp. 2016). Han har suttit i Göteborgs kommunstyrelse och i riksdagen samt varit vice ordförande i Vänsterpartiet.

Jimmy Sand är frilanskribent, fritidspolitiker och arbetar som forskningskommunikatör.

Ann-Marie Ljungberg är författare. Hennes senaste egna bok är den kritikerrosade I fallinjen: en essä om prekärfeminism (2015). Tllsammans med Björn Sandmark utgav hon 2019 Paracastextilierna i Göteborg.

Ambitionen de har är grandios, att på svensk mark förena socialdemokratin, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ i en rörelse för demokrati på global nivå där ”frihetlig socialism” och ”självförvaltning” kombineras med feminism och ekologism. […] Boken bjuder på omfattande historiska översikter av både den internationella och svenska vänsterns politik alltsedan liberalismens genombrott på 1800-talet. Mycket av detta är lärorikt och insiktsfullt men det finns ett problem, att det jag anser vara huvudfrågan inte riktigt får något svar, nämligen vad som förklarar vänsterns många politiska nederlag, inte minst det senaste.

Bo Rothstein, Göteborgs-Posten

Den tredje vänstern kan också läsas som en lärorik genomgång av aktuella centrala politikfält och hur de har behandlats hittills. Instrött finns förslag och tankar som förts fram inom vänstern. Men författarnas tro på nationalstaternas roll är klen. Deras centrala budskap är att statssocialismen måste överges.

Jan-Otto Andersson, Ny tid

[…] skrivs här uppskattande om Geijers kritik av det penningvälde som blir följden av ohämmad kapitalism utan samhällsansvar. […] Geijer framstår för Johan som föregångare till den frihetliga och globala socialism som Den tredje vänstern vill främja.

Lars Lönnroth, Geijerarvet – en släkthistoria
om dikt och galenskap
(2019), s 233f.

ISBN: 978-91-88383-27-3
Första upplagan 2017.
294 sid. Häftad.
Ca pris: 211 kr.

IMG_20170930_171654

Jimmy Sand, Ann-Marie Ljungberg och Johan Lönnroth presenterar Den tredje vänstern på ETC:s Bokmassa i Göteborg, 29 september 2017. Foto: Kerstin Ljungberg.

 

2 kommentarer

  1. […] hittar du hos Bokförlaget Korpen eller där du annars brukar inhandla din läsning (t.ex. Adlibris eller […]

  2. Jonna | Bokförlaget Korpen januari 29, 2020

    […] i svensk arbetarrörelse (2 uppl. 2016) och tillsammans med Ann-Marie Ljungberg och Jimmy Sand Den tredje vänstern – för en global frihetlig socialism […]

Kommentarer är inaktiverad