Karin Brygger

Visst kan man dansa efter Auschwitz

Fragment ur Göteborgs judiska historia

Visst kan man dansa efter Auschwitz samlar och fogar samman individuella och kollektiva minnen. Den skildrar fragment av Göteborgs judiska historia. Det är en bok som vill förändra och lägga till viktiga bitar till de redan skrivna minnena, det som »är» en stads historia. Bokens fragment förskjuter perspektivet och förändrar därmed berättelsen om en plats och dess befolkning. 

Karin Brygger är poet och hennes senaste böcker är de kritikerrosade borta minns (2016) och Vi kom från överallt (2015). 

Efterord av Mikael van Reis.

Brygger är inte bara väl påläst. Hon är också en oerhört entusiasmerande guide som lotsar läsaren så vi får ta del av allt från resonemang omkring mat till minatyressäer om konst och litteratur. Det blir i det närmaste oavbrutet fascinerande, inte minst för att Brygger inte drar sig för att bli personlig. […]  Till volymen […] har Mikael van Reis författat ett helt underbart efterord. Bara det är värt sitt bokinköp.
   Och med vilken distinkt och varm ton Brygger lyckas förmedla det som måste vara en djupt känd kärlek, inte bara till det judiska utan också till Göteborg, hamnstaden som blev en hemstad för vissa.

Kristian Lundberg, Dagens Arbete

Texterna är folkbildande, intressanta och borde bli lästa av alla som har det minsta intresse för lokalhistoria och samhällsfrågor. Inte minst nu, när svenska nynazister marscherat flera gånger i Göteborg.

Lena Kvist, Göteborgs-Posten

 

ISBN: 978-91-88383-30-3
Första upplagan 2018.
Rikt illustrerad.
130 sid. Häftad.
Ca pris: 198 kr.

"Andra Långgatan har en judisk historia". Foto: Aron Jonason 1901. Göteborgs Stadsmuseum.

Kommentarer är inaktiverad