Pressmeddelande 2018-05-03

Bokförlaget Tranan får nya delägare: ”Fortsatt satsning på kvalitetslitteraturen”

Styrbjörn Gustafsson kvarstår som förläggare på Tranan, samtidigt som förlaget nu förstärks med de nya delägarna Per Brodén från kulturtidskriften Dixikon och David Karlsson från Bokförlaget Korpen. 

Bokförlaget Tranan gav ut sin första bok 1992 och har sedan dess, under mottot ”Läsning från hela världen”, spelat en central roll som introduktör av framför allt utomeuropeisk litteratur i Sverige. Inget annat förlag översätter böcker från så många språkområden som Tranan.

”Med ålderns rätt har jag börjat se mig om efter samarbetspartners, och nu funnit dem”, säger Styrbjörn Gustafsson. ”Jag är glad över denna lösning med Per och David. Den möjliggör att Tranan med förnyad kraft kan utveckla och fördjupa sin satsning på kvalitetslitteratur.”

Per Brodén är grundare av nättidskriften Dixikon, landets ledande litterära och litteraturorienterade webbtidskrift (www.dixikon.se). ”När Dixikon startade 2004 var mottot ’Mest om utländsk litteratur’ och målet att introducera oöversatt och okänd litteratur”, säger Per Brodén. ”Att gå vidare med denna ambition tillsammans med Tranan känns som en fantastisk möjlighet. Tillsammans kan vi stärka den utländska litteraturens ställning i Sverige. Samtidigt med att Dixikon.se får nytt utseende, lanserar också Tranan.nu inom kort en ny webbplats med en egen nätbutik och vi planerar nya samarbeten med såväl läsare som bokhandlare.”

David Karlsson, en av grundarna av Nätverkstan Kultur i Göteborg liksom förläggare vid Bokförlaget Korpen, menar att bokbranschen befinner sig i en spännande omvandling, inte minst vad gäller den digitala utvecklingen. ”I detta läge är det viktig att små och vitala aktörer samverkar”, säger David Karlsson. ”Jag ser flera samarbetsmöjligheter mellan Tranan, Dixikon och Korpen. Möjligheterna är stora, och på flera sätt är små aktörer bättre rustade att tillvarata dessa än många av de större.”

Under våren 2018 har Tranan utkommit med böcker av bl. a. Thomas Bernhard, João Guimarães Rosa, Adania Shibli, María Sonia Cristoff, Leonard Nolens, Kamel Daoud samt Yoko Tawada och fortsätter under året sina satsningar på bl.a. Jorge Luis Borges och Jamaica Kincaid.

För ytterligare information kontakta:

Styrbjörn Gustafsson: styrbjorn.gustafsson@tranan.nu, 076-293 56 12.
Per Brodén: per.broden@tranan.nu, 070-979 85 60.
David Karlsson: david.karlsson@tranan.nu, 0768 93 47 68.

Bokförlaget Tranan • www.tranan.nu
Wollmar Yxkullsgatan 5B, 118 50 Stockholm • Förlagshuset, Heurlins plats 1, 413 01 Göteborg

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

"Bokförlag är konstiga saker. Ett förlag är i väldigt hög grad sin förläggare. Styrbjörn har skapat Tranan under ett kvarts sekel. Vi ska försöka fortsätta som Styrbjörn". Svensk Bokhandel, 4 maj 2018.

"Styrbjörn Gustafsson, som drivit Tranan sedan 1997, sökte nya samarbetspartners och hittade dem […] I samband med detta öppnar också Tranan ett Göteborgskontor i Förlagshuset i Lagerhuset." Göteborgs-Posten, 5 maj 2018.

Styrbjörn Gustafsson, David Karlsson och Per Brodén, Wollmar Yxkullsgatan, Stockholm, 29 november 2017.

Kommentarer är inaktiverad