Thomas Lyrevik

Den kungliga kleptokratin

Makt, manipulation, berikning

Kleptokrati är när en stats högsta företrädare använder sin ställning för korrupt berikning, ett förhållande som vanligtvis förknippas med diktaturer. I Den kungliga kleptokratin visar Thomas Lyrevik att detta även sker i dagens demokratiska Sverige. 

Carl XVI Gustaf, hans familj och hovet använder den svenska staten som privat kassakista. De har lyckats undgå eller sätta sig över lagar och regler, offentlig insyn, kontroll och varje form av ansvarsutkrävande. Ensamrätten till landets högsta befattning innebär att Bernadotter i tvåhundra år systematiskt tillskansat sig pengar, tjänster, egendom, avgifts- och skattefriheter som inte bara gagnat en hel släkts materiella välfärd. I det dolda har också en mångmiljardförmögenhet byggts upp som faller ut den dag familjen inte längre är statsbärande.
Den svenska arvmonarkin är ett kleptokratiskt system som bygger på manipulativa metoder. Trots hundra år av demokrati är det kungliga stöldstyret inte bara orubbat – det har till och med stärkts under nuvarande statschef.

I denna unika kartläggning visas i detalj och för första gången hur detta släktberikningssystem är uppbyggt.

Thomas Lyrevik har bland annat varit statssekreterare i Kulturdepartementet, departementsråd på Finansdepartementets budgetavdelning och arbetat i Statsrådsberedningen.

Han har på Korpen även utgivit Den kungliga korruptionen (2020).

"Boken är lite av en detektivroman för statsvetare. Den tidigare regeringstjänstemannen visar bland annat metodiskt hur avgörande betydelseglidningar skett i viktiga dokument över åren. Det är nästan lika spännande som när Säpo hör av sig och undrar varför Lyrevik ställer så många frågor om hovet."

Mattias Svensson, Dagens Nyheter

"Sveriges kungahus är sannolikt det dyraste per capita i världen, med en privatisering av offentliga tillgångar som kan få de mest giriga envåldshärskare att framstå som amatörer på området."

Niclas Malmberg, Dagens ETC

"För ett par månader sen kom boken 'Den kungliga kleptokratin – makt, manipulation, berikning' av Thomas Lyrevik. Inom hovet rådde nervositet, vad skulle hända? Drev? Revolution? Skulle hela kungafamiljen tvingas i landsflykt? Ingen hade behövt oroa sig. Boken åstadkom knappt ens en krusning på nyhetsflödets yta. Vi var upptagna med annat, vi som styr, av den Kungliga Svenska Akademien och den Kungliga Dramatiska teatern. […]
Men nu är striderna allt annat än interna, nu är det vi aktörer på nätet som styr skeendet. Och vi är obarmhärtiga, vi tar inga fångar. Ingen går längre riktigt säker. Inte ens kungen kan känna att han sitter säkert på sin tron."

Cecilia Hagen, Expressen

"Precis som förr i tiden står alla inblandade bokstavligen ovanför lagen. Så har kungafamiljens överdåd och straffrihet murats in i den moderna staten som ett slags oaptitligt Kinderägg. […]
   Länge har kungahuset hållit stånd mot tidens tand. Men det är just det – att hovet så konsekvent vägrar förändras – som gör att hela kalaset kan vara på upphällningen."

Magnus Hörnqvist, Aftonbladet

"Lyrevik menar att marknadsvärdet på kungens och kungafamiljens samlade enskilda egendom och familjestiftelsernas tillgångar uppgår till ett tvåsiffrigt miljardbelopp – drygt 30 gånger mer än vad kungen själv angav till Skatteverket 2006. Och det är kungen själv som äger mest."

Michael Syrén, Expressen

"Vad läsaren får ta del av kan närmast betraktas som resultatet av en enmansutredning som pågått under mer än åtta år, och som på nästan 700 sidor minutiöst dokumenterar ett oräkneligt antal faktauppgifter. Men det är för den skull inte någon tråkig läsning.
Tvärtom – bitvis har framställningen ett innehåll och en form som närmast för tanken till en spionroman!"

Leif Johnsson, Vestmanlands Läns Tidning

"Mycket av det Lyrevik drar fram i ljuset har karaktären av god och spännande grävande journalistik. Han har lagt ned ett omfattande arbete och kan avslöja flera ekonomiska samband och förmögenhetsstrategier som utan tvekan gynnar kungafamiljen."

Dick Harrison, Svenska Dagbladet

Läs mer om och utdrag ur Den kungliga kleptokratin.

ISBN: 978-91-88383-41-9
Första upplagan 2018.
674 sid. Inbunden, mjuka pärmar. Danskt band.
Ca pris: 330 kr.

Se Expressens tv-inslag om "Den kungliga kleptokratin".

Thomas Lyrevik, januari 2019. Foto: Anna Lyrevik.

Fler foton på Thomas Lyrevik finns här.

Kommentarer är inaktiverad