Lilian Perme

Hilma Angered-Strandberg

En levnadsteckning

Hilma Angered-Strandberg föddes 1855 i Stockholm, som dotter till juristen och ständige sekreteraren i Svenska Akademien Carl Gustaf Strandberg och hans hustru Eva Helleday.
Hon utbildade sig till telegrafist och blev 1883 föreståndare för telegrafstationen i Fjällbacka. I det lilla fiskeläget debuterade hon som författare. Hon umgicks i liberala kretsar i Göteborg och skrev kraftfullt realistiskt om det schartauanska prästväldet i Bohuslän.
Trettiotre år gammal emigrerade hon till Amerika, där hennes fästman väntade. Efter sex år, och efter att ha förlorat sina två barn, återvände hon till Sverige och slog sig så småningom ner i Falköping.
Den svåra emigranttillvaron i Amerika skildrade hon i kritikerrosade romaner och noveller. Hon var då en av Sveriges mest lästa författare. År 1924 utkom hennes sista bok och tre år senare avled hon i Merano i Italien.
Hilma Angered-Strandbergs frihet begränsades av många faktorer, och med tiden av en bräcklig hälsa, men kampen för frihet, sanning och äkthet i liv och skapande pågick till sista andetaget.

Lilian Perme visar vägen in i ett levande författarskap som väntar på att återupptäckas. Hennes levnadsteckning är den första större studien av Hilma Angered-Strandbergs liv och skrivande.

Lilian Perme har arbetat inom den kommunala vuxenutbildningen, har skrivit läromedel i svenska och litterär gestaltning. Hon har belönats med Svenska Akademiens svensklärarpris, samt varit universitetsadjunkt i litteraturvetenskap vid Högskolan Väst.

Med Lilian Permes verk "Hilma Angered-Strandberg. En levnadsteckning" på 500 sidor får hennes författarskap nu sina rättvisa proportioner. I sin författarkarriär hade hon starkt och livslångt stöd från Ellen Key men hon har inte fått det utrymme i litteraturhistorien som hon förtjänar.
Varken kyrkans eller könens makt­ordning respekterades av Hilma och hon är mer än en genrationsförfattare. Permes arbete är imponerande, skrivet ett stycke vid sidan av såväl akademisk analys som essäistisk självbespegling. […]
   Lilian Perme förmedlar friskheten i Hilmas prosa och när hon tillåter sig att överge den redovisande prosan skriver hon så att det syns och känns. Perme är inte snål med orden och hennes biografi har karaktär av monument över ett marginaliserat författarskap. Ett som nu kan återuppstå som levande klassiker.

Tomas Forser, Göteborgs-Posten

Korpen utger samtidigt Hilma Angered-Strandbergs Skrifter i urval.

Lyssna till Lilian Perme tala om sin bok i Radio P4 Väst.

ISBN: 978-91-88383-43-3
Första upplagan 2019.
488 sid. Inbunden. Illustrerad.
Ca pris: 280 kr.

Lilian Perme presenterar sin bok "Hilma Angered-Strandberg: en levnadsteckning". Telegrafstationen i Fjällbacka, 1 sept 2019. Foto: Tommy Carlsson.

Kommentarer är inaktiverad