Hilma Angered-Strandberg

Västerut

Noveller

Vid tiden för sin prosadebut med novellsamlingen Västerut arbetade Hilma Strandberg på telegrafstationen i Fjällbacka. Hilma Strandberg kom från en kulturell och högborgerlig familj i Stockholm, närde litterära drömmar och greps av tidens upprorsanda. Den s.k. genombrottslitteraturen och dess estetiskt-politiska utmaningar förvandlade i ett slag hennes föreställningar om författarens roll.

Och det var i mötet med den bohuslänska kustkulturen och dess auktoritära samhällsmönster som de nya lärornas verkliga betydelse och möjligheter framstod i hela sin vidd. Hon ville rapportera vad hon sett med egna ögon.

Västerut utkom första gången 1887.

 

Hilma Angered-Strandberg (1855-1927) var under sin levnad en av Sveriges mest lästa författare.
Hennes kraftfullt realistiska skildringar av det schartuanska prästväldet i Bohuslän liksom delvis självupplevda berättelser från en hård immigranttillvaro i Amerika gav henne en central plats i det tidiga nittonhundratalets litterära liv.

Genom Bokförlaget Korpens utgåva av hennes Skrifter i urval kan nu detta bortglömda författarskap återupptäckas.

ISBN: 978-91-88383-45-7
Första upplagan 2019.
Förord av Gunnar D Hansson.
258 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 180 kr.

Hilma Angered-Strandberg.
Foto Henry B. Goodwin, ur Ord & Bild 1927.

Comments are Disabled