Hilma Angered-Strandberg

Den nya världen

Roman

Hilma Angered-Strandberg är den enda svenska kvinna som levt som immigrant i Nordamerika och skrivit om landet i skönlitterär form. I Den nya världen skildras det hårda immigrantlivet främst genom kvinnliga karaktärers ögon.

Läsaren får en bred bild av Amerika åren runt 1890. Små och stora städer skildras inifrån, liksom mindre orter och landsbygd. Skilda sociala miljöer öppnar sina dörrar ibland på glänt, ibland på vid gavel. Detta är en tid i Amerika som ofta skildrats på film, men i Den nya världen ryms varken mondän överklass eller romantiska cowboys, och inte heller europeiska nybyggare som strävsamt röjer mark. Livet är ett annat.

Den nya världen utkom första gången 1898.

 

Hilma Angered-Strandberg (1855-1927) var under sin levnad en av Sveriges mest lästa författare.

Hennes kraftfullt realistiska skildringar av det schartuanska prästväldet i Bohuslän liksom delvis självupplevda berättelser från en hård immigranttillvaro i Amerika gav henne en central plats i det tidiga nittonhundratalets litterära liv.

Genom Bokförlaget Korpens utgåva av hennes Skrifter i urval kan nu detta bortglömda författarskap återupptäckas.

ISBN: 978-91-88383-46-4
Första upplagan 2019.
Förord av Lilian Perme.
270 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 180 kr.

Hilma Angered-Strandberg.
Foto Henry B. Goodwin, ur Ord & Bild 1927.

Comments are Disabled