Wolf Lepenies

Följderna av en oerhörd händelse

Tyskarna efter återföreningen

 

”Hur lugn kommer Europas framtid att bli? Idag vågar ingen svara.” Så inleds Wolf Lepenies uppmärksammade essä om tillståndet i Tyskland och Europa åren efter Berlinmurens fall. Skriven strax efter den tyska återföreningen är den fylld av iakttagelser vars träffsäkerhet och relevans är än tydligare idag.
   ”Vi måste ha klart för oss att ingenting ännu är avgjort. Utgör de processer vi idag bevittnar eller medverkar i en vändpunkt eller bara en episod?”

Denna bokutgåva av Följderna av en oerhörd händelse innehåller en intervju med Wolf Lepenies där han reflekterar över dessa dramatiska skeenden snart trettio år senare.

Wolf Lepenies (f. 1941) är samhällsvetenskaplig forskare och författare. Han är professor emeritus i sociologi vid Freie Universität i Berlin var under många år föreståndare för Wissenschaftskolleg i Berlin. Han är medlem i en rad akademier, däribland de svenska Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Vitterhetsakademien, och har erhållit De tyska bokhandlarnas fredspris liksom många andra internationella utmärkelser. 

Björn Sandmark är författare, översättare och VD för Göteborgs Stadsteater. Hans senaste bok, tillsammans med Ann-Marie Ljungberg, är Paracastextilierna i Göteborg – Vem äger det globala kulturarvet?

ISBN: 978-91-88383-56-3
Första upplagan 2019.
Övers: Björn Sandmark

96 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 165 kr.

Lyssna på Wolf Lepenies samtala med Björn Sandmark om "Följderna av en oerhörd händelse". Göteborgs Stadsteater 9 november 2019.

 

Kommentarer är inaktiverad