Jonna är spårvagnsförare och ett matematiskt snille med tentamensskräck. Med hjälp av en matematisk metod som används för att styra rymdraketer har hon spekulerat ihop en mångmiljardförmögenhet. Tillsammans med sina båda före detta älskare – den avgångne finansministern Fjudas och den stökiga vänsteraktivisten Flödande Fläsket med röda håret – bildar hon en stiftelse vars syfte är att skapa ett världsparlament. De organiserar en global melodifestival som förövning. Runt om i världen växer en världsmedborgarrörelse långsamt fram.
Genom den politiska idéhistorien har det ibland hänt att politiska teoretiker tillgripit skönlitteraturen för att gestalta sina idéer. Politiken vore avsevärt fattigare utan dessa utopiska skildringar av det goda samhället. Med romanen Jonna och den gränslösa demokratin skriver Johan Lönnroth in sig i denna rika tradition.
Jonna och den gränslösa demokratin är på samma gång en lokal berättelse och en global vision, så ödmjukt och fint skriven att man inte kan låta bli att känna sig hoppfull.
Ann-Marie Ljungberg
Jonna och den gränslösa demokratin är alltså till stora delar ren fiktion, men det hindrar inte att pläderingen för den fria tanken och den öppna debatten bottnar i författarens egna erfarenheter från de trånga åsiktskorridorerna i politiken och universitetsvärlden. Särskilt tydligt blir detta i skildringen av romanens titelgestalt […] ett kongenialt porträtt av författaren förklädd till kvinna. […] De dokumentära inslagen hindrar inte att romanen också har drag av uppsluppen utopi. […] Under alla förhållanden är Jonna och den globala demokratinen mycket lärorik bok.
De många rösterna i hans roman ingår i ett fortlöpande samtal som inte sällan kan påminna om den sokratiska metod som demonstreras i Platons dialoger. Det sistnämnda förstärker bilden av Johan Lönnroth som en betydande intellektuell.
Torsten Rönnerstrand, Dagens Arena
Johan Lönnroth är rolig! Det måste en ge honom. Han berättar rappt, mellan sina miniföreläsningar om samhällstillståndet. De kärnfulla romankaraktärerna i Sisyfosklubben kallas Fläsket och Fjudas, Putte och Grävlingen, och allt som sker sker i ett flygande fläng när de väl bestämt sig för att satsa sina pengar (bara avkastningen märk väl…) på den goda saken.
Bodil Juggas, Arbetarbladet
Johan Lönnroth är matematiker och nationalekonom och har skrivit en rad böcker, huvudsakligen om ekonomisk idéhistoria. Han har suttit i Göteborgs Kommunstyrelse och i Riksdagen och var åren 1999 till 2003 vice ordförande i Vänsterpartiet.
På Korpen har Johan Lönnroth utgivit bl a Albin Ström och det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse (2 uppl. 2016) och tillsammans med Ann-Marie Ljungberg och Jimmy Sand Den tredje vänstern – för en global frihetlig socialism (2017).
ISBN: 978-91-88383-57-0
Första upplagan 2020
220 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 180 kr.
Johan Lönnroth, Haga, Göteborg, december 2017. Foto: Torsten Rönnerstrand.
Johan Lönnroth i samtal med Ann-Marie Ljungberg om ”Jonna och den gränslösa demokratin”. Göteborgs Litteraturhus 2 mars 2020.
Kommentarer är inaktiverad