Kenneth Hermele

Den banala ondskan har Ni åter missförstått

Hannah Arendts prövningar

Jag överger ingen för att han tänker fel, säger Hannah i Kenneth Hermeles nyskrivna pjäs Hannah Arendts tio prövningar.
Här framträder Arendt i helfigur: nydanande, klassiskt bildad, radikal, vänkär, skämtsam, sarkastisk. De egenskaper som gjorde henne till en av nittonhundratalets mest inflytelserika tänkare och en originell politisk teoretiker.
Arendt fick många vänner och många fiender, mycket på grund av det begrepp som skulle sprida hennes namn över världen: ”den banala ondskan”. Var detta uttryck välfunnet – eller ett hugskott som slog fel?
Om detta resonerar Kenneth Hermele i bokens avslutande essä.

Kenneth Hermele är ekonom och författare. Efter ett tjugotal skrifter om internationell ekonomi debuterade han 2018 med den Augustprisnominerade berättelsen En shtetl i StockholmHannah Arendts tio prövningar är hans första dramatiska text.

Kenneth Hermele reder ut tanketrådarna med öppet sinne och det är oavbrutet intressant […] Kenneth Hermeles essä väcker tankar och påbörjar ett samtal snarare än levererar svar. Det är bra. Att gå en match mot Hannah Arendt är alltid utmanande, oftast irriterande men alltid intressant.

Elisabeth Åsbrink, Sydsvenskan

ISBN: 978-91-88383-62-4
Första upplagan 2020
140 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 180 kr.

Kenneth Hermele, Göteborg, december 2019. Foto: Ola Kjellbye.

Fler foton på Kenneth Hermele finns här.

Lyssna till Mia Högström-Melin och Nina Dahn läsa ur ”Hannah Arendts tio prövningar”.
Judiska salongen, Göteborgs Litteraturhus, 24 feb 2020.

Comments are Disabled