Peter Lenken

Ett bord med utsikt

Ett bord med utsikt är en uppdiktad dokumentär om en förfärligt vanlig man som bosätter sig på en restaurang. Inte vilken som helst, utan den tidens gourmettempel i Göteborg: Sofus på Avenyn.

Mycket mat förekommer i boken: Sjötunga meuniére, Rapphöna Forestière, Hummer Armoricaine, Anka Alcantara och en hel del chablissås.

I berättelsen förekommer även en hel del mer eller mindre märkliga personer: den vitsberoende servitören Prawitz Larsson, den gåtfulla servitrisen Marja Blink, rotfruktsleverantören Gunnar Gandhi, Russel Bjure som kallpratar så att käften går varm, språkvetaren Rigmor Mjukman – expert på pluskvamperfekt i genusperspektiv, Charlton Nylén från Finngösa, Benito Bengtsson, Per Capita, Werner von Schadenfreude, Lasse Lönndahl och många andra.

Men mest handlar den om herr Ypsilon som jobbar på en äggpulverfabrik men plötsligt får chansen att börja ett nytt liv – ett helt nytt liv ska det visa sig.

Berättelsen innehåller också en del väsentliga frågor: Varför har herr Y:s mor, hemsömmerskan, ett mausergevär på väggen? Vad är det egentligen harar äter med framtassarna?

Peter Lenken var i många år krönikör på Göteborgs-Postens nyhetsredaktion. Men han skriver också kåserier i tidningen under signaturen Tyko. Detta har han ägnat sig åt i fyrtio år. Oklart varför.
Han besökte aldrig Sofus – bara korvkiosken på andra sidan gatan.

Det händer mig ibland, men inte så ofta, att jag skrattar högt när jag läser en rolig bok. Detta hände mig häromkvällen och när jag läste högt för min man, brast det för mig. Jag måste sluta. Tårarna rann […] Som värmlänning vet Lenken hur en riktig skröna ska berättas.

Eva Fredriksson, Wermlandiana

ISBN: 978-91-88383-68-6
Första upplagan 2020.
224 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 180 kr.

LJUDBOK
ISBN: 9789180206693

Första utgåvan 2021
Uppläsare: Lars Winclair

Finns där ljudböcker finns

Peter Lenken, Alingsås, mars 2020. Foto: Birgitta Westergren Lenken.

Fler foton på Peter Lenken finns här.

Kommentarer är inaktiverad