Oisín Cantwell

Svensk vår

Krönikor i virusets tid

När coronaviruset drabbade landet gick Oisín Cantwell runt i Stockholm med reporterblocket i fickan. Han talade med riksdagsledamöter och tunnelbanestädare, med sexbutiksföreståndare och krematoriechefer. Resultatet blev en serie ögonblicksbilder av Sverige de dramatiska vårmånaderna 2020.

”Är detta virus det värsta som har hänt mänskligheten sedan andra världskriget?
Jag vet inte. Jag vet bara att det inte är en tillfällighet att dessa kolumner inte gör anspråk på att besvara de stora frågorna.
Men kanske går det att skildra denna världsomspännande tragedi genom den lilla berättelsen och de små ögonblicken.”

Oisín Cantwell är kolumnist på Aftonbladet. Han har tidigare utgivit boken Brott och straff: kolumner i urval (2013).

Oisín Cantwell måste man alltid läsa. Han skriver mest om brott och straff, klokt och självständigt, oftast med människa i centrum. Vad skulle nyhetskrönikören hitta på när coronakrisen lamslog landet? Flanera i Stockholm, hitta udda miljöer och vanliga människor att skriva om. […] Det är en vacker påminnelse om att journalistiken ständigt måste uppfinnas på nytt.

Jan Eklund, Dagens Nyheter

En uppmärksam skildring av en ännu kort tid där många tusentals småföretagare vinglar behärskat på svindelgränsen mellan allt är snart som vanligt och, mitt arbete är snart borta. Den här tunna volymen kommer också att falla ner i ett märkligt hål i rumstiden. Just nu känns den helt aktuell. Om bara några månader har det hänt så mycket att den blivit gammal fast den är ny och full av folk.
   Om ett par år till kommer den att bli Nordiska museets mest eftersökta referensverk under rubriken ”Hur levde och tänkte några personer som försökte jobba på under de första veckorna av den stora svenska coronaepidemin på 2020-talet”. Och det är av såna skildringar historien vävs.

Jenny Teleman, Aftonbladet

Läs Aftonbladets reportage om bokens tillkomst, lyssna till Oisín Cantwell berätta om boken i P1:s Studio Ett och i TV4:s Nyhetsmorgon.

 

Svensk vår ingår i bokserien Korpen om coronakrisen.

ISBN: 978-91-88383-70-9
Första upplagan 2020.
Efterord av Björn Sandmark.
124 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 170 kr.

LJUDBOK
ISBN: 9789180207881

Första utgåvan 2021
Uppläsare: Lars Winclair

Finns där ljudböcker finns

Oisín Cantwell, Skogskyrkogården, Stockholm, maj 2020.
Foto: Marcus Ericsson (bilden beskuren).

Fler pressbilder på Oisín Cantwell finns här.

Oisín Cantwel berättar om "Svensk vår" i TV4:s Nyhetsmorgon. 8 juni 2020.

Kommentarer är inaktiverad