Christer Mattsson  & Thomas Johansson

Den hatfulle andre

Vägar in i och ut ur nynazistiska rörelser

Vad är det som får människor att söka sig till extrema miljöer och organisationer, trots att de inser att många kommer att hata dem för det? Och vad är det som får människor att lämna sådana miljöer?

Den hatade andre är en unik undersökning som bygger på intervjuer med personer som varit, och i vissa fall fortfarande är, engagerade i högerextrema rörelser. Varför gick de med? Varför hoppade de av?

Boken vänder sig både till den som arbetar med att få människor att lämna extrema miljöer och till den som intresserar sig för hur de rasistiska idéer och
konspirationsteorier som tidigare frodades i subkulturella miljöer nu är välrepresenterade i samhället som helhet.

Den hatade andre beskriver hur kort steget kan vara från den demokratiska gemenskapen till dess motsats och hur det egentligen går till att bli dess fiende – den hatade och hatfulle andre. 

Detta är en modig bok. Att 17 avhoppare från rasisitiska eller nationalsocialistiska rörelser låter sig intervjuas och bli bokens ”informanter” har krävt mod. Att gräva i uppkomsten av dessa rörelser och föra upp dem i ljuset är också modigt. Nu när vi fått en djupare kunskap krävs politiskt mod att vidta åtgärder för att förhindra uppkomst och spridning av dessa motbjudande och farliga läror. Och när vi läser om hur barndomens fattigdom, missbruk och våld har format identiteten som skinnskalle och nazist hos så många – då är det djupt sorgligt och uppfordrande.

Margot Wallström

Mattsson och Johanssons bok ger djupa och initierade kunskaper om  såväl varför vissa kommer att ansluta sig till vit makt världen  som varför vissa kommer att välja att helt eller delvis lämna den. Den är en viktig pusselbit för att nå en djupare förståelse av radikaliserings och avradikaliseringsprocesser.”

Heléne Lööw, historiker 

Genom ett antal personers berättelser om vägen in i och vägen ut ur nazismen är "Den hatfulle andre" en lättillgänglig och samtidigt djupsinnig socialpsykologisk studie fylld med viktig kunskap. Kunskap för att förstå och bemöta de som hamnat i nazism och hat och är redo för förändring.

Robert Örell, expert och senior rådgivare kring våldsbejakande extremism.
Verksamhetschef Exit USA. Tidigare verksamhetschef Exit Sverige (2009-2019).

Christer  Mattsson är föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Han har ett långvarigt engagemang i arbetet med unga människor på väg in i eller inne i extrema rörelser och kriminalitet, både som lärare och chef inom socialtjänsten. Hans forskning är inriktad mot pedagogik och socialpsykologi rörande radikaliseringsprocesser. 

Thomas Johansson är professor i barn- och ungdomsvetenskap och verksam vid Segerstedtinstitutet. Hans forskning berör ett brett fält av sociologiska och socialpsykologiska perspektiv på faderskap, extremsporter, ungdomskultur och rekrytering till högerextremism. 

Tillsammans publicerade de 2019 boken Life Trajectories Into and Out of Contemporary Neo-Nazism: Becoming and Unbecoming the Hateful Other.

ISBN: 978-91-88383-74-7
Första upplagan 2020.
182 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 190 kr.

Thomas Johansson och Christer Mattsson samtalar med Karin Brygger om sin bok "Den hatfulle andre", Gegerfeldstka villan, Göteborgs universitet, 5 okt 2020. Foto: Ivar Frischer. Se samtalet här.

 

Christer Mattsson berättar om boken "Den hatfulle andre" i TV4:s Nyhetsmorgon, 13 augusti 2020.

 

Kommentarer är inaktiverad