Anna Grinzweig Jacobsson

Flykten till Marstrand

I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. De hade blivit fördrivna från sitt hemland, där de levt i generationer, och började sina nya liv på en kall och ödslig klippö.

Vissa hade överlevt Förintelsen, andra hade vuxit upp efter kriget utan att känna till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt.

Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta. Vad var det egentligen som hände i Polen? Hur kändes det att hamna på just Marstrand, den första platsen i Sverige där judar blev tillåtna att bosätta sig på 1700-talet? Hur blev livet i det nya landet? 

Resultatet är en rösternas väv där både de som flydde och de som tog emot tar plats. Handlingen utspelar sig också på svenska ambassaden i Warszawa, där ambassadören förde en lång och trägen kamp för att få svenska myndigheter att ta emot de polska judarna. Flykten till Marstrand är en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till samtiden. 

Anna Grinzweig Jacobsson är teknologie doktor i fysik, skribent och leder Judiska salongen i Göteborg. Flykten till Marstrand är hennes bokdebut.

Mer om Flykten till Marstrand här.

ISBN: 978-91-88383-79-2
Första upplagan 2020.
Foto: Maja Kristin Nylander.
176 sid. Trådbunden. Rikt illustrerad.
Ca pris: 240 kr.

Anna Grinzweig Jacobsson. Foto: Maja Kristin Nylander

 

Se och lyssna till Anna Grinzweig Jacobsson samtala med Karin Brygger om sin kommande bok "Flykten till Marstrand". Judiska salongen, Göteborgs Litteraturhus, Bokmässan 2020. 27 september 2020.

 

Comments are Disabled