Thomas Lyrevik

Den kungliga korruptionen

Kort om svensk kleptokrati

Svensk monarki handlar om en familjs girighet och förmåga att upprätthålla sin position i rikets ledning och regelmässigt använda den för egen berikning. Carl XVI Gustaf, hans familj och hovet använder den svenska staten som privat kassakista.

Med ensamrätten till landets högsta befattning har Bernadotter i tvåhundra år systematiskt tillskansat sig pengar, tjänster, egendom, avgifts- och skattefriheter. I det dolda har kungarna byggt upp en mångmiljardförmögenhet. Det handlar om korruption i en skala som få tror är möjlig i vårt land.

Den kungliga korruptionen är ett sinnrikt släktberikningssystem som undgår eller sätter sig över lagar och regler, offentlig insyn, kontroll och varje form av ansvarsutkrävande. Denna bok beskriver kortfattat hur systemet är uppbyggt.

 

Thomas Lyrevik har bland annat varit statssekreterare i Kulturdepartementet, departementsråd på Finansdepartementets budgetavdelning och arbetat i Statsrådsberedningen.

Han har tidigare på Korpen utgivit Den kungliga kleptokratin: makt, manipulation, berikning (2018).

ISBN: 978-91-88383-77-8
Första upplagan 2020.
Förord: David Karlsson
104 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 190 kr.

Thomas Lyrevik läser in ljudboksversionen av "Den kungliga korruptionen". Nätverkstans studio, Göteborg, 6 nov 2020. Fler pressbilder på Thomas Lyrevik finns här.

 

Lyssna på Thomas Lyrevik berätta om "Den kungliga korruptionen". Republikanska föreningen, 25 nov 2020. 

Comments are Disabled