Thomas Lyrevik

Den kungliga korruptionen

Kort om svensk kleptokrati

Svensk monarki handlar om en familjs girighet och förmåga att upprätthålla sin position i rikets ledning och regelmässigt använda den för egen berikning. Carl XVI Gustaf, hans familj och hovet använder den svenska staten som privat kassakista.

Med ensamrätten till landets högsta befattning har Bernadotter i tvåhundra år systematiskt tillskansat sig pengar, tjänster, egendom, avgifts- och skattefriheter. I det dolda har kungarna byggt upp en mångmiljardförmögenhet. Det handlar om korruption i en skala som få tror är möjlig i vårt land.

Den kungliga korruptionen är ett sinnrikt släktberikningssystem som undgår eller sätter sig över lagar och regler, offentlig insyn, kontroll och varje form av ansvarsutkrävande. Denna bok beskriver kortfattat hur systemet är uppbyggt.

 

Thomas Lyrevik har bland annat varit statssekreterare i Kulturdepartementet, departementsråd på Finansdepartementets budgetavdelning och arbetat i Statsrådsberedningen.

Han har tidigare på Korpen utgivit Den kungliga kleptokratin: makt, manipulation, berikning (2018).

"Så i stället för den i folksjälen inristade bilden av en välmenande, hygglig och lite småfumlig kille som av en ödets nyck råkat bli arvfurste, möter vi här en förslagen och allt annat än hjärtnupen capo di tutti capi, en maffiaboss. […] ”Den kungliga korruptionen” – och än hellre ”Den kungliga kleptokratin” – borde bli obligatorisk läsning för våra folkvalda som låter detta fortgå i decennium efter decennium utan att ens begära att få glutta i kassaböckerna."

Ragnar Strömberg, Göteborgs-Posten

"Om statsskicket skulle ändras kan familjen Bernadotte fortsätta sitt lyxliv i generationer framåt med den exempellösa förmögenhet de tillskansat sig genom att använda staten som kassakista. Det konstaterar Thomas Lyrevik i sin bok som borde bli föremål för stor och öppen debatt."

Britt Jakobsson, Länstidnngen Östersund

"Att familjen Bernadotte är glad i pengar är inte obekant. Med föga majestätisk snikenhet låter hovet kronprinsessans bröllopsresa betalas av en miljardärskompis. Kungen själv gör reklam för motorbåtar om han får en rejäl rabatt. Enligt Lyrevik är majestätets syndaregister svartare än så: 'Bedrägeri, trolöshet mot huvudman, otillbörlig vinning, förskingring, vänskapskorruption, nepotism'. Men vad Lyrevik tycker spelar ingen roll i praktiken. Enligt 1974 års regeringsform kan statsöverhuvudet inte åtalas. Carl XVI Gustaf förblir Mannen utanför lagen."

Carsten Palmær, Aftonbladet

 

"Ämnet är högst aktuellt då Expressen nyligen avslöjat att prinsessan Madeleines bostad i Hovstallet på Östermalm i Stockholm renoverats för miljonbelopp, och det blev skattebetalarna som fick stå för notan."

Julia Navrén, Svensk Damtidning

ISBN: 978-91-88383-77-8
Första upplagan 2020.
Förord: David Karlsson
104 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 190 kr.

LJUDBOK
ISBN: 9789180206655
Första utgåvan 2021
Uppläsare: Thomas Lyrevik, David Karlsson

Finns där ljudböcker finns

Thomas Lyrevik läser in ljudboksversionen av "Den kungliga korruptionen". Nätverkstans studio, Göteborg, 6 nov 2020. Fler pressbilder på Thomas Lyrevik finns här.

 

Se introduktionsfilmen till "Den kungliga korruptionen". Republikanska föreningen, 30 juni 2021. 

Lyssna på Thomas Lyrevik berätta om "Den kungliga korruptionen". Republikanska föreningen, 25 nov 2020. 

Kommentarer är inaktiverad