Tomas Forser

Kritik och ansvar

Texter i urval av Mikael Löfgren

Tomas Forsers publicistik, men också hans gärning som lärare och teaterman, präglas av ansvar i ordets dubbla betydelse av ”att gå i svaromål”: att ta ansvar för sina ord och handlingar, och att besvara den som frågar eller ifrågasätter.

Det är en hållning som utmärker varje public intellectual som vill göra skillnad i en kritisk offentlighet. Det är en hållning som utmärker Tomas Forser.

Det finns inget surmulet över honom. Nästan aldrig gnäller han över sedernas och ungdomens förflackning. Tvärtom har han påfallande lätt för att entusiasmeras, oavsett om föremålet är en lärd studie i rysk avantgardekonst, en nyskapande klassikertolkning eller en fotbollsmatch på tv.

I Kritik och ansvar har Mikael Löfgren sammanställt ett urval av Tomas Forsers dagstidningskritik från ett stort antal tidningar under fem årtionden.

I samma ögonblick som boken färdigställts för tryck avled Tomas Forser, efter en kort tids sjukdom, i stillhet i hemmet. Läs mer här.

Läs Mikael Löfgrens, Leif Zerns, Sven Anders Johanssons och Maria Edströms minnesord över Tomas Forser.

På Korpen har Tomas Forser tidigare utgivit Faustbrev: tankar om en klassiker. Han har även skrivit förord till Sara Engström bok om Sören Larsson I utkanten av teatern samt medverkar i Göran Dahls antologi om Joachim Israel Jockel.

 

Han önskade, så som de flesta som arbetar med teater, att den skulle ha en tydlig röst mitt i det pågående samhället. Konsten, inte bara teatern, är en förutsättning för demokratin. Forsers tydliga röst hörs i dessa artiklar om teater, litteratur och en del personporträtt. Ansvaret som kritiker höll han högt. Han krävde samma ansvarstagande hos de och det som han kritiserade.

Claes Wahlin, Aftonbladet

 

Jag kan på rak arm inte komma på någon som till den milda grad vurmat för dagskritikens relevans och absoluta nödvändighet. En humanistisk hållfasthet som nog behöver vara skarp, för att hävda konstarternas utrymme i offentligheten.

Anna Hallberg, Göteborgs-Posten 

 

Några av bokens allra bästa avsnitt handlar om norska författare, Kjell Askildsen, Karl Ove Knausgård. Dag Solstads dominans i norsk pressdebatt, som vi dåligt känner till i ett östligare Sverige, tecknas här i ett fullt format, och Askildsens novellkonst uttolkas så att läsarens läslust raskt tillväxer. Den nyss avlidne Tomas Forser var en kamratlig och oförfärad människa. […] Det är en glädje för mig att åter möta hans personlighet i dessa texter. Svenska händelser på kulturområdet träder fram på nytt, belysta.

Gunnar Balgård, Västerbottenskuriren

ISBN: 978-91-88383-81-5
Första upplagan 2020.
298 sid. Inbunden, illustrerad.
Ca pris: 220 kr.

Tomas Forser 1996, inför utgivningen av biografin över Per Nyström.

Lyssna till Gunnar D Hanssons minnesord över Tomas Forser. Under Gunilla Witts och Atalantes Minnesstund över Tomas Forser, Göteborg 12 maj 2021. Medverkar gör även bl a Niklas Rydén, Grith Fjeldmose, Lisa Westberg, Mikael Löfgren, Anna Westberg, Agneta Pleijel och Gunilla Witt.

Kommentarer är inaktiverad