Joachim Israel

Om konsten att blåsa upp en ballong inifrån

Denna bok har som grundläggande tes att vi inte enbart kan blåsa upp en ballong inifrån, utan att det tillhör människans existentiella villkor att hon är tvungen att göra det. Den ballong det handlar om är den värld vi lever i. Tanken att vi skulle kunna ställa oss utanför den eller vid sidan om den är absurd, fastän en del samhällsvetare har handlat som om de skulle vara i stånd att göra det.

Men tesen om nödvändigheten att blåsa upp ballongen inifrån är mer specifik än så, ty faktum är ju att vi, när vi börjar tala om världen, självklart måste äga ett språk. Att kunna tala om oss själva, om världen, om vad som helst utan att ha ett språk är omöjligt.

Joachim Israel (1920-2001) var professor i sociologi och en av Sveriges mest framträdande och stridbara samhällsvetare.

Av Joachim Israel finns även Om relationistisk socialpsykologi. Dessutom har Korpen publicerat vänboken Till Joachim. Porträtt av Joachim Israel tecknas också av Sten Andersson i intervjuboken Resgods och av Johan Asplund i Ett ostämt piano är hemskt.

ISBN: 9789173740258
Första upplagan 1982. 142 sid. Häftad. Ca pris: 129 kr.

Comments are Disabled