Ann-Marie Ljungberg

Ni, de döda och försvunna

Roman

När Salvador Allende tillträdde som Chiles president 1970 inledde han omfattande sociala och ekonomiska reformer. De syftade till att frigöra landet från det inflytade USA hade över dess naturtillgångar och välfärdspolitik. Detta frigörelseförsök slogs brutalt ned med militärmakt. Istället för sociala reformer tog ett radikalt nyliberalt experiment sin början.

I Ni, de döda och försvunna skildrar Ann-Marie Ljungberg det dramatiska händelseförloppet före, under och efter militärkuppen. Det politiska och sociala spel som ledde fram till Pinochets maktövertagande beskrivs genom ett antal nyckelaktörers perspektiv. Läsaren får följa med till randen av Stilla havet, till kullarna ner mot Valparaíso, till Santiagos boulevarder, Eldslandet och Punta Arenas och ut till fånglägret på Dawson Island i Magellans sund. 

Denna roman handlar om de människor som flydde, dog eller försvann under och efter militärkuppen i Chile den 11 september 1973.

 

Ann-Marie Ljungberg är författare. Hennes senaste böcker är den kritikerrosade romanen Maja och döden (2014), I fallinjen: en essä om prekärfeminsim (2015) samt tillsammans med Johan Lönnroth och Jimmy Sand Den tredje vänstern: för en global frihetlig socialism (2017) och tillsammans med Björn Sandmark Paracastextilierna i Göteborg: vem äger det globala kulturarvet? (2019).

Ann-Marie Ljungbergs ”Ni, de döda och försvunna” är en urskickligt skriven och drabbande dokumentärroman om tiden fram till den blodiga kuppen. Ljungberg skapar här ett läggspel av personer och korsande ödeslinjer som till sist blir andlöst.

Mikael van Reis, Göteborgs-Posten

I romanen ”Ni, de döda och försvunna” anstränger sig författaren Ann-Marie Ljungberg för att ge färg åt den svartvita bilden och gestaltar det chilenska traumat genom att berätta om de komplicerade turerna som ledde fram till kuppen, på vilket sätt USA var involverat, hur militären genomförde den och vad som hände sen. […] När hon släpper loss och låter sina karaktärer träda fram blir det ljuv läsning.

Henrik Brandão Jönsson, Dagens Nyheter

… jag slukar varje berättelse som om jag inte visste hur det ska sluta. […] Det är en imponerande research som ligger bakom, inte bara i fråga om fakta om människorna utan också om de ekonomiska och politiska skeenden och beslut som fattades och påverkade människorna. 

America Vera-Zavala, Göteborgs-Posten

Berättelsen är febrig och intensiv på gränsen till det uthärdliga. […] Ann-Marie Ljungberg har i sin kunskapsdigra och noggrant genomarbetade dokumentärroman “Ni, de döda och försvunna” belyst ett stycke samtidshistoria som inte får hamna i glömska, en roman värd att återvända till och reflektera över.

Lena S. Karlsson, Dala-Demokraten

Ljungberg skriver i en tradition av vittneslitteratur. Hon gestaltar det dokumentära materialet med samma övertygande litterära kraft som i sina tidigare romaner […] Berättelsen är febrig och detaljrik, ofta outhärdligt sorglig. Dödsögonblicken avlöser varandra. Kunde man ha gjort annorlunda? Var samtiden onödig? För saken är den att mardrömmen tog slut en dag.

Inga-Lina Lindqvist, Aftonbladet

 I stället för en dödsmässa har Ljungberg skrivit en plädering för värdet av en gemenskap, av ett samhälle …

Björn Kohlström

ISBN: 978-91-88383-91-4
Första upplagan 2021.
312 sid. Inbunden.
Ca pris: 240 kr.

LJUDBOK
ISBN: 978-91-8020-767-6
Första utgåvan 2021
Uppläsare: Lars Winclair

Finns där ljudböcker finns

Ann-Marie Ljungberg, Göteborg december 2020. Foto: Ola Kjelbye.
Fler foton på Ann-Marie Ljungberg finns här.

 

Lyssna på Ann-Marie Ljungberg berätta om hur hon skrev "Ni, de döda och försvunna". Göteborgs stadsbibliotek, 4 mars  2021.

 

Kommentarer är inaktiverad