Marianne Goldman

Säg inte förlåt

Kortroman

”Skitsnack, en cancersjuk är inte otrogen, en cancersjuk överlever!” I den dialogdrivna kortromanen Säg inte förlåt drabbas samtalsterapeuten Simone av cancer och tror att hon ska dö.

Vi följer henne under några obarmhärtiga vårmånader då nära relationer sätts på prov. Också det egna jaget prövas hårt. Hon ifrågasätter den hon har blivit, och sörjer och tar för sig på en och samma gång. En natt pockar den döda mamman på kontakt från sängkanten, men Simone värjer sig. Hon har redan burit för mycket sorg: mammans tidiga död i cancer och arvet från hennes upplevelser som flykting under Förintelsen.

Romanen skildrar hur marken rämnar vid allvarlig sjukdom, för såväl drabbade som närstående – och frilägger samtidigt den övergivenhet som dödens närvaro påtvingar oss. 

Säg inte förlåt kombinerar djupaste allvar med drastisk humor och egensinnig dialog.

 

Marianne Goldman är dramatiker och samtalsterapeut. Utöver manus till Freud flyttar hemifrån, den första svenska judiska spelfilmen, har hon bland annat skrivit den prisbelönta monologen Dansa samba med mig samt pjäsen Cancerbalkongen som spelades på teatrar i hela Norden.

Under senare år har hon skrivit pjäser för Stockholms stadsteaters soppteaterscen, bland annat om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan (meddramatiker Gunilla Boethius) samt Jag ska bli nummer ett! om Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén. Ett urval teatertexter utgavs 2007 i samlingsvolymen Marianne G:s samlade problem.

Säg inte förlåt är hennes första roman.

ISBN: 978-91-88383-99-0
Första upplagan 2021.
116 sid. Danskt band.
Ca pris: 210 kr.

LJUDBOK
ISBN: 9789188383990
Första utgåvan 2022
Uppläsare: Jessica Pellegrini

Finns där ljudböcker finns

Marianne Goldman. Foto: Maria Östlin. Fler foton på Marianne Goldman finns här.

Lyssna till Marianne Goldman samtala med Anna Frey om "Säg inte förlåt". Judiska församlingen, Stockholm, 26 augusti 2021.

Comments are Disabled