Ronnie Hallgren

Slutspel

En teaterchef checkar ut

”Ibland drabbas jag av en irriterande tanke: att våra valda ombud i de svenska parlamenten och i den svällande byråkratin är blinda inför konstens möjligheter och kulturens egen kraft.”

I Slutspel ser Ronnie Hallgren tillbaka och reflekterar över scenkonsten och kulturens hot och möjligheter filtrerat genom trettiofyra år som chef och regissör vid två stora teatrar och ett operahus. Om resan från en bakgård i Majorna till de stora scenerna i Malmö och Göteborg och hur det personliga har format  hans syn på chefskapets utmaningar och den svenska teatern.

Magin, när skådespelaren, sångaren eller dansaren träder fram i strålkastarens sken och säger: ”Se och hör världen!” Då kapitulerar jag inför konstens förmåga att, om inte förändra världen, så i varje fall göra den lite ljusare och hoppfullare.

ur Slutspel – en teaterchef checkar ut

 

Ronnie Hallgren, regissör, är född 1948. Han har varit VD, teaterchef och konstnärlig ledare i trettiofyra år. Under fem år verkade han
som professor i scenisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. 1993 var han gästprofessor vid Iowa University, USA.
   Slutspel är hans debut som författare.

ISBN: 978-91-89401-02-0
Första upplagan 2021.
226 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 220 kr.

Carina M Johansson läser ur "Slutspel – en teaterchef checkar ut". Lyssna till henne och till Ronnie Hallgren samtala om boken med Stig Hansén. Göteborgs Stadsteater 9 oktober 2021.

Ronnie Hallgren, framför Göteborgsoperan. Foto: Mats Bäcker.

Kommentarer är inaktiverad