Eva-Lotta Hultén

Vad ska vi med skolan till?

Utbildning i en värld i förändring

Vi lever i en tid av galopperande miljöförstöring, klimatuppvärmning, ökande fascism och extremism, fake news och propaganda. Utbildning har en viktig roll att spela de kommande decennierna. Unga behöver lära sig att orientera sig, finna sig en roll och känna att de kan göra världen till en bättre plats. 

Eva-Lotta Hulténs bok Vad ska vi ha skolan till? kretsar kring tre frågor. Den första är just: Vad ska vi ha skolan till? Om vi inte vet vad vi vill åstadkomma kan vi ju inte avgöra vad vi ska göra. Först när vi har ett svar kan vi gå vidare till den andra frågan: Vilket innehåll ska skolan ha? Vad behöver man lära sig för att nå de där övergripande målen? Den sista frågan lyder Hur ska skolan arbeta? Alltså, när vi vet vad vi vill uppnå och vad vi vill förmedla – hur gör vi? 

Det mesta författaren föreslår ryms inom vad rådande styrdokument stadgar. Så vad väntar vi på?

Eva-Lotta Hultén har som utbildningsjournalist alltid lyft fram de goda exemplen och konstruktiva idéerna och tagit ett holistiskt grepp på frågor som rör skolan, dess roll i samhället och dess betydelse för individens utveckling. Denna bok är en syntes av hennes slutsatser och tankar.

”Vi måste inte ha en skola. Jag tror det kan vara nyttigt att tänka den tanken ibland så vi kommer ihåg att vi bestämmer själva vad vi ska ha skolan till och hur den ska fungera. Skolan är det bästa sättet att åstadkomma en rad för samhället och individen eftersträvansvärda effekter men fyller den inte de syften vi har så kan vi förändra den.
   Att ha ett holistiskt perspektiv innebär att se till helheten i stället för att bara intressera sig för en sak i taget. Jag vill se en skola som utvecklar eleverna både kunskapsmässig, känslomässigt, moraliskt och socialt.”

Ur boken

Eva-Lotta Hultén är författare och journalist, född 1972 och bosatt på västkusten. I snart femton år har hon skrivit om skolan för bland andra GP, DN, Sveriges Radio och Lärarförbundets olika tidningar. Hon har gjort reportage från svenska och europeiska skolor, intervjuat lärare, rektorer, forskare och skolmakthavare både i Sverige och utomlands, läst och recenserat doktorsavhandlingar, debatt- och reportageböcker och skrivit essäer och krönikor om utbildning.

ISBN: 978-91-89401-03-7
Första upplagan 2021.
204 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 210 kr.

LJUDBOK
ISBN: 978-91-89401-32-7

Första upplagan 2022.
Uppläsare: Eva-Lotta Hultén

Finns där ljudböcker finns

Eva-Lotta Hultén, Ljungskile i september 2021. Foto: Erik Kullgren.

Kommentarer är inaktiverad