Peter Lenken

Se drömmaren!

Roman

1896 var ett händelserikt år i Gustaf Frödings då 36-åriga liv. Utskriven från dr Torps vårdinrättning i Lillehammer; ett sista besök i Karlstad; alkoholsammanbrott i Stockholms kärleksdrypande nattliv; sommar på Utö med ideliga besök av Ida Bäckmann; bohemtillvaro i Sandhamn med kretsen kring Heidenstam; sedlighetsåtal för nya diktsamlingen; sviken av författarkollegerna; själsmördad i pressdrevet; räddad av den alltid närvarande systern Cecilia.

Denna roman kretsar kring Gustaf Frödings fyra livsstrider: alkoholen, sinnessjukdomen, kärleken och diktandet.

Hur spriten tidigt blev en ödesdiger följeslagare. Hur skräcken för galenskapen slog sina klor i honom. Hur han kände sig befryndad med de prostituerade kvinnornas utstötthet. Hur skrivandets formkrav plågade honom.

Den handlar om året 1896 och den påföljande sista obönhörliga färden mot dödsmasken på Gröndal.

Peter Lenken badar i Frödings sjö och söker honom i djupet. Se drömmaren! är en roman om en person som skrev Tre trallande jäntor och tog en luderpromenad i Uppsala.

Peter Lenken har på Korpen utgivit romanen Ett bord med utsikt (2020), Skriv dåligt! Handbok för bättre texter (2021) samt medverkat i Göteborgs-Posten inifrån – 39 journalister berättar om ett tidningshus (2019).

Lenkens prosa i denna roman är både vacker och varierad, poetisk ibland och dessemellan med en sorts dokumentär skärpa. […] Gustaf Fröding själv växer fram i hela sin fascinerande gestalt, ömsom storslagen och ömsom nedslagen, ja nästan sönderslagen, krossad. […] genom Peter Lenkens bok om drömmaren har vi fått ännu en viktig bok till det pussel som aldrig helt kommer att gå ihop.

Bengt Berg, Wermlandiana

Han växlar smidigt mellan olika idiom, det värmländska i Karlstad, Brunskog och Mangskog – ordet ”kväsig” finns knappast bortom Högboda – uppsalastudenternas skabrösa vanvördigheter och skvallrets, läkarutlåtandets, kärleksförklaringens och deliriets alla varianter. Och han väjer inte för det drastiska och grovt oanständiga, varför den Fröding som själv så ihärdigt och, som han tvingades tillstå, förgäves sökte Sanningen, även om den var obehaglig, torde ha applåderat.

Sven Smedberg, Arvika Nyheter

 

ISBN: 978-91-89401-11-2
Första upplagan 2021.
304 sid. Inbunden.
Ca pris: 210 kr.

LJUDBOK
ISBN: 9789180208628
Första utgåvan 2021
Uppläsare: Lars Winclair

Finns där ljudböcker finns

Peter Lenken, Alingsås i juni 2021. Foto: Ola Kjelbye.

Fler foton på Peter Lenken finns här.

Kommentarer är inaktiverad