Lena Ekstrand

Torpliv

Naturdagbok i klimatkrisens tid

Andra året på torpet började journalisten och författaren Lena Ekstrand skriva dagbok. Om jorden och odlingarna, vädret och växterna, djuren och naturen. Den lilla röda stugan i nordöstra Halland blev en oväntad och intensiv förälskelse.

Men det blev inte bara idyll. Omvärlden trängde sig hela tiden på.
Det kom en klimatkris.
Det kom ett virus.
Det kom en olust och en oro. Hur ska det gå för vårt vackra, sköra klot?

Under dagboksåret delar Lena Ekstrand med sig av sin vånda inför framtiden, men lika mycket av sin glädje över det lilla livet på torpet. Hon inspirerar oss att verkligen se den första citronfjärilen, hur våren glider över i försommar med hjälp av sälg, hägg och syren – och känslan av mirakel när ett frö gror och vecklar ut sina första hjärtblad.

Lena Ekstrand, född 1954, har arbetat som journalist i fyrtio år. År 2016 gav hon ut fågelboken Inte bara en gråsparv. Naturintresset fördjupades när hon och hennes sambo skaffade ett torp fem mil söder om Göteborg. Där försöker de skapa en trädgård till nytta för många olika slags insekter, fåglar, träd och växter.

Lena Ekstrand medverkar i Göteborgs-Posten inifrån – 39 journalister berättar om ett tidningshus.

 

Påminner lite grann om Lundells Vardagar-svit, fast utan det griniga… […] Ekstrand plågas av världsläget och fascineras av naturvetenskapliga läsupplevelser. Hon umgås med fåglar, fjärilar och harpaltar. Och hon provar sig fram som odlare. En del sådder misslyckas kapitalt men det viktigaste hon odlar verkar ta sig: Hoppet. Trots allt. Torpliv är en innerlig skildring av livet i spänningsfältet mellan den stora oron och den lilla lyckan.

Mats Ottosson, Naturmorgon i P1

ISBN: 978-91-89401-12-9
Första upplagan 2021.
Illustrationer: Ida Linell
310 sid. Häftad. Danskt band.

Ca pris: 210 kr.

Lena Ekstrand vid torpet i Halland. Foto: Lasse Olausson.

Fler foton på Lena Ekstrand finns här.

Kommentarer är inaktiverad