Bo Lundin

Om Rom

Om Rom är en klassiker; "utan tvekan den bästa svenskspråkiga kulturella ciceronen till Rom. Läser man den i Rom är risken att man tycker bättre om boken än om verkligheten", skrev Johan Tell i tidskriften Vagabond. "Ta med fåtöljen till Rom och läs Lundin i etapper på Piazza del Popolo", uppmanade Carl­Henrik Svenstedt i DN när första upp­lagan kom ut 1984.

Den sjunde upplagan av denna mycket älskade och användbara guidebok är omarbetad, aktualiserad och utökad för användning i ett Rom post-­covid och försedd inte bara med en mängd nya fakta och tips utan också med ett stort nytt bildmaterial.

Det finns mängder av böcker som berättar om Forum och Vatikanen, barockkyrkorna och shoppinggatorna, historierna och världshistorien. Allt detta är förstås med i den här boken. Menhär står det också om mycket annat, som gör Rom till en unik och underbar stad: om katterna och kurtisanerna, kyrkogårdarna och fontänerna, döden och miljöförstöringen, de många filmmiljöerna, de sällsamma helgonrelikerna och de spännande sevärdheterna i skymundan.

Någon fåtölj behöver man inte ta med. Här finns gott om tips om tidlösa klostergårdar, soliga hörn och skuggiga ställen att sitta och läsa i. Att klara sig utan boken är betydligt svårare och tråkigare.

Bo Lundin är kulturjour­nalist, deckarexpert och f.d. teaterkritiker. Han har skrivit flera fackböcker om populärlitteratur och har haft Rom som favoritres­mål i mer än 60 år. På Korpen har han tidigare utgivit I London.

Om Rom är en älskad och flitigt använd guidebok. Redan när den första upplagan utkom var recensenterna entusiastiska:

Den bygger på en stark emotionell känsla för staden och på en imponerande samling kunskap, såväl praktiskt insamlad på plats som inläst.— Bo Lundin ger oss guideböckernas handfasta, praktiska information kring alla viktiga sevärdheter. Därutöver får vi spännande historiska och litterära tillbakablickar, liksom en del elemantära informationer om dagens politiska liv.

Rolf Gustavsson, GT

Riktigt intressant och stimulerande, utan att lämna sin lättillgängliga kåserande ton.— Han berättar underhållande om kattor och kurtisaner. Makaber och mist lika roande är genomgången av reliksamlingarna i de många kyrkorna. –  Efter avslutad läsning ser man sig lystet om efter avgångstid för nästa flyg eller tåg till den eviga staden. Bättre kan en guidebok inte fungera.

Lars Svensson, Helsingborgs Dagblad

Åtminstone jag har inte på länge läst en Rombok som har engagerat mig så.  Lundin  kan Rom.—Men hans eminenta Romkunnande är inte av det ytliga slaget, utan bildar grunden för en helhetssyn – han har också. förstått Rom.    Romälskare, köp Lundin! Den är väl värd pengarna.

Lennart Sjöstedt, Sydsvenskan

”Om Rom” är en makalös bok. Som gammal Rom-entusiast börjar man sträckläsa den, men fascineras ganska snabbt och försjunker i angenäma minnen. – Det vimlar av ”aha-upplevelser” – men lika ofta stannar man förundrad inför ett avsnitt: missade jag verkligen det, när jag senast var i Rom? 

Lennart Karstorp, Skånska Dagbladet

Bakom den anspråkslösa titeln döljer sig en annorlunda, kunnigt skriven och faktaspäckad Romguide.  – Boken är ömsint skriven, präglad av kärlek och kunskap. Språket är lätt raljerande och föga högtidligt. 

Karin Holst Nihlén, BTJ

En både trevlig och nyttig bekantskap. – Några av kapitlen, till exempel om Piazza Navona eller om Roms katter är alldeles utmärkta kulturhistoriska essäer.— För förstagångsturisten är detta den mest praktiska handledningen. Men boken har också mycket att ge hemmaläsaren.

Göran Hägg, Aftonbladet

ISBN: 978-91-89401-10-5
Grafisk form: Anders Hammarqvist

Sjunde omarbetade upplagan 2021.
288 sid. Häftad.
Rikt illustrerad i färg.

Ca pris: 230 kr.

Bo Lundin firar födelsedag framför Pan­theon. Foto: Lennart Malmbjer.

Kommentarer är inaktiverad