Pierre Guillet de Monthoux

Läran om företaget

Från Quesnay till Keynes

 

Upptäck hur alla stora ekonomer sedan sjuttonhundratalet varit företagsekonomer. Upptäck också hur filosofiska de själva och deras vänner varit.

Läs hur självklart det var för de skotska filosoferna att presentera sig som ”moralfilosofer”. Abstrakta modeller är bara toppen den ekonomiska vetenskapens isberg som fått sin flytkraft av konkret kunskap om vad människor gör i sina företag. Lär om feodalgodsens, producent- och konsumentkooperativens, handelsskeppens företagsekonomi; allt är långt ifrån bolag och aktiebolag som vi tror idag!

Vad gör handelsmännen på marknaden, hur skapas mat i jordbruket, hur tillverkas varor i fabriken och hur blir nationer rika och välmående? Hur löser man sociala problem med företag och hur kan äventyrslusta bli till företagande?

Ekonomi är alltså först och främst en praktiskt upplyst företagsfilosofi! Hur kan man nå frihet och rättvisa i den ekonomiska politikens verkligheter?

Läran om företaget utgör band III av Pierre Guillet de Monthouxs Företagets filosofi I-VIII.

 

Pierre Guillet de Monthoux är sedan 1970-talet pionjär inom den växande forskning som rör konst och företag. Läran om penningen är den fjärde delen av forskningsprogrammet Företagets filosofi, som inleddes 1978 med boken Handling och existens.

Han är professor i filosofi och management vid Copenhagen Business School, och Academic Director för SSE Art Initiative vid Handelshögskolan i Stockholm och dess forskningsprogram Experiments in Art and Capitalism.

ISBN: 978-91-88383-84-6
Första upplagan 1983.
Andra upplagan 2022.
400 sid. Häftad. Rikt illustrerad.
Originalteckningar: Pierre Guillet de Monthoux
Ca pris: 230 kr.

Pierre Guillet de Monthoux, Stockholm december 2020. Foto: Ola Kjelbye.
Fler foton på Pierre Guillet de Monthoux finns här.

 

Comments are Disabled