Björn Sandmark

Krönikeboken

Om poesi, prosa och politik

Hur organiserar man ett Litteraturhus? På vilket sätt präglade Jorge Luis Borges blindhet hans författarskap? Varför är så många våldsamma på twitter? Hur översätter man bäst Shakespeare?

I ett halvt decennium skrev Björn Sandmark krönikor, recensioner och poesiöversikter i Dala-Demokraten. I denna bok har han samlat ett urval av dessa. Det är i många fall texter skrivna i stunden – men värda att läsa långt därefter.

Läsaren möter en skribent som lever intensivt i samtiden och skarpt kommenterar vad som sägs och tänks i offentligheten. Men också en eftertänksam lyssnare som lyhört läser Frostensson, Silkeberg, Norén och Anna Hallberg. Och en rad unga lyriker. 

Vardagsreflektioner blandas med litterära utflykter och politiska analyser. Sandmark varnar tidigt för privatskolors vinstintresse och högerextremisters bruk av sociala medier. Han oroas av klimatförändringar, köper ekologiska apelsiner och rotar i historiens skräphögar. 

Björn Sandmark är författare, översättare och kritiker. Han har publicerat åtta böcker: om Tyskland, Bohuslän, teaterliv och globala kulturarvsfrågor liksom diktsamlingen Alpskugga. År 2020 publicerade han, med Eva Ström och Mikael van Reis, Paul Celans fyra första diktsamlingar på svenska.

Under åren 1992 till 2008 var han kritiker, främst i Göteborgs-Posten och Expressen och mellan 2016 och 2021 i Dala-Demokraten. Han skriver också på sin blogg illyrien.se, främst om teater, men ibland också om litteratur. Han har en viss närvaro på sociala medier. På Twitter heter han @BjornSandmark, på Instagram bjorn_sandmark och på Facebook Friedrich Hölderlin, men det är en annan historia.

Björn Sandmark arbetar som VD och teaterchef på Göteborgs Stadsteater. I bolaget ingår även Backa Teater och Stora Teatern.

På Korpen har Björn Sandmark tidigare utgivit Jag är en annan: Några nedslag i Erik Lindegrens extatiska diktning, Sceningång och tillsammans med Anne-Marie Ljungberg Paracastextilierna i Göteborg.

ISBN: 978-91-89401-22-8
Första upplagan 2022
296 sid. Danskt band.
Ca pris: 230 kr.

Björn Sandmark. Foto: Göteborgs Stadsteater.

Björn Sandmark. Lagerhuset Göteborg, mars 2022.

Kommentarer är inaktiverad