Peter Ekström

Har revolutionen plats för sorg?

Postumt samtal med John Berger

Den engelske författaren John Berger (1926-2017) och den svenske konstnären Peter Ekström (f. 1954) möttes under hösten 2021, alltså några år efter John Bergers död, för ett samtal.

Denna, långt ifrån ensidiga, konversation kom att handla om många olika saker: döden, kvinnan, kommunismen, tecknandet, fotografiet och mycket annat.

John Berger revolutionerade konsthistorien, skapade ett av feminismens centrala begrepp och ställde till med en lång rad skandaler. Hans böcker handlar om konst, politik, sex, religion, migration och en hel del mer. Mest känd är hans tv-serie och bok Ways of Seeing som på svenska heter Sätt att se på konst. För romanen G fick han en av litteraturvärldens finaste utmärkelser, Bookerpriset. Han gjorde filmer tillsammans med Alain Tanner och andra. Han var en storyteller.

Har revolutionen plats för sorg? kan läsas som en introduktion till John Bergers författarskap och tankevärld.
 

 

Peter Ekström är konstnär och författare och har varit rektor för Örebro Konstskola. På Korpen har han tidigare givit ut Att placera sig själv i historien: Konst och marxism och Att tänka med ögonen – vad pågår egentligen på konstskolorna?

ISBN: 978-91-89401-31-0
Första upplagan 2022.
180 sid. Danskt band.
Ca pris: 210 kr.

Korrekturläsning. Peter Ekström, juni 2021. 

Comments are Disabled