Dikter

En antologi för Ukraina

Karin Brygger & Helga Krook (red.)

Dikten har i alla tider kunnat tradera motstånd och medmänsklighet. Den kan vara en öppen, sårbar plats där man kan andas, mötas. En fri dikt är i sig själv ett försvar för det fria ordet.

Detta är några av tankarna bakom det upprop som poeterna och denna boks redaktörer, Karin Brygger och Helga Krook, skickade ut på fjärde dagen av Rysslands folkrättsvidriga krig mot det fredliga Ukraina. Med denna antologi visar 102 poeter och översättare på många olika språk sitt stöd till det ukrainska folket. Allt är nyskrivet eller nyöversatt.

Du som köper den här boken bidrar också. Överskottet från försäljningen går till den ukrainska poeten Serhij Zjadans hjälpinsamling i Charkiv.

Medverkar gör Yorgos Alisanoglou, Emőke Andersson Lipcsey, Katrin Askan, Lina Atfah, Pernilla Berglund, Erik Bergqvist, Henry Bronett, Jesper Brygger, Karin Brygger, Eva-Stina Byggmästar, Sam Carlqvist, Svetlana Cârstean, Krystyna Dąbrowska, Lina Ekdahl, Þórarinn Eldjárn, Agneta Enckell, Helena Eriksson, Vendela Fredricson, Gloria Gervitz, Wioletta Greg, Göran Greider, Ylva Gripfelt, Lina Hagelbäck, Tehila Hakimi, Ann Hallström, Gunnar D Hansson, Volha Hapeyeva, Kenneth Hermele, Elisabet Hjorth, Leif Holmstrand, Lars Häger, Elise Ingvarsson, Malin Isaksson, Pamela Jaskoviak, Arne Johnsson, Leif Jordansson, Charlotte Jung, Ann Jäderlund, Elísabet Jökulsdóttir, Ilya Kaminsky, Ko Un, Helga Krook, Johannes Kühn, Ludvig Köhler, Klaus-Jürgen Liedtke, Jörgen Lind, Erik Lindman Mata, Jason Lipeles, Marie Lundquist, Peter Mickwitz, Jarosław Mikołajewski, Jila Mossaed, Daniel Mårs, Petra Mölstad, Anna Nygren, Steinar Opstad, Daniel Oz, Dmitri Plax, Charlotte Qvandt, Hanna-Linnea Rengfors, Eva Ribich, Henrika Ringbom, Alicja Rosé, Eva Runefelt, Lina Rydén Reynols, Niklas Rådström, Freke Räihä, Edvin Sarrimo, Maura del Serra, Felicia Stenroth, Ingrid Storholmen, Dmitrij Strotsev, John Swedenmark, Staffan Söderblom, Emma Amanda Söderlund, Mats Söderlund, Maja Thrane, Julija Tjernjavskaja, Peter Törnqvist, Andreas Vermehren Holm, Ron Winkler, Jennifer Wong, Lan Xu, Zhai Yongming, Jenny Yurshansky, Jonatan Habib Engqvist, Anna Sanvaresa, Lev Rubinstein och Johan Öberg.

 

Ett jättestort arbete är nedlagt på att få en så stor skara från Norden och Europa (och lite från Amerika) samlad. … önska att dessa böcker hålls uppslagna i så många rum som möjligt, och att texterna, skrivna i trygghet och skrivna i fruktan och vrede får sippra in i oss.

Ann-Christine Snickars
Åbo Underrättelser

ISBN: 978-91-89401-34-1
Första upplagan 2022
Förord: Karin Brygger & Helga Krook
Efterord: Johan Öberg
328 sid. Trådbunden
Ca pris: 220 kr

Boksläpp "Dikter: en antologi för Ukraina", Göteborgs Litteraturhus 20 augusti 2022. Foto: Ivar Frischer, Karin Brygger.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer är inaktiverad