Oscar Hemer

Familj

En fiktion

Oscar Hemers nya roman utspelar sig pandemiåret 2020 på Österlen, men berättelsen sträcker sig över tre generationer och tre kontinenter till bland annat sjuttiotalets Tanzania och den finska krigsvintern 1939-40.

Strax före jul får syskonen Beyonce och Lasse ett överraskande sms: ”Nu har pappa och jag bestämt att vi reser bort några veckor. Ni är välkomna att bo i Sandäng medan vi är borta. Det finns mat i kylen. Puss. Mamma”.

Åtta månader senare är Leo och Tania fortfarande spårlöst försvunna. Men alla löpande räkningar betalas per autogiro, till och med Ica-kortet fylls på auto-
matiskt varje månad. Lasse är kvar i huset på Österlen efter att ha svultit sig genom en snövinter som lokalt skördade fler liv än pandemin. Beyonce, hans räddare i nöden, kommer nu tillbaka från Christiania och flyttar in med sin katt i föräldrarnas sovrum. 

Familj handlar om den i grunden slumpmässiga fusion av två individers gener, förhoppningar och minnen som i sin tur är produkter av slumpmässiga kombinationer av ärvda och förvärvade egenskaper och erfarenheter i två eller tre led – så länge det levande minnet varar. 

 

Oscar Hemer är professor i journalistisk och litterär gestaltning vid Malmö Universitet. Han är författare till ett femtontal böcker i olika genrer, senast essän Borgesiana (2021) och den experimentella essäromanen Contaminations and Ethnographic Fictions: Southern Crossings (2020). Han är även översättare från spanska och var, tillsammans med Lasse Söderberg, redaktör för den samlade svenska utgåvan av Jorge Luis Borges verk, Borges I-III (2017; 2019; 2020).

 

ISBN: 978-91-89401-35-8
Första upplagan 2022
226 sid. Danskt band
Ca pris: 210 kr

Oscar Hemer. Foto: Magnus Denker.  

Kommentarer är inaktiverad