Kent Hägglund

Staffan Göthe

Dramatiker, skådespelare, regissör

Staffan Göthe är en av Sveriges mest spelade och älskade dramatiker. I mer än femtio år har han även arbetat som skådespelare på teatrar runtom i landet, från Malmö till Luleå, från frigrupper till Dramaten.

Han har gjort många roller på film och i tv, från bifiguren Janne i Offside 1971 till kung Gustaf V i En kunglig affär 2021. Dessutom har Göthe arbetat som pedagog, som rektor och professor i scenframställning vid Statens scenskola i Malmö. Och han har varit verksam som regissör.

I denna bok berättar Staffan Göthe om sitt liv och verksamhet, alltifrån kasperteatern på lekskolan i Luleå till dagens stora roller. Läsaren får ta del av hans inspirationskällor liksom hans metoder för skrivande, rollbygge och regi.

Boken skildrar inte bara Staffan Göthes växlingsrika liv, den ger också unika inblickar i den svenska teatervärlden under det senaste halvseklet.

Hösten 2022 erhöll Staffan Göthe Svenska Dagbladets Thaliapris för sina skådespelarinsatser.

 

Kent Hägglund har arbetat som teaterkritiker i radio och i tidskriften entré. Han har varit lektor i drama på Lärarhögskolan i Stockholm och på Stockholm universitet. Han har bland annat skrivit Spela teater! (med Helene Gate 1988), Dramabok (med Kirsten Fredin 1993, 2011), Ester Boman, Tyringe Helpension
och teatern (doktorsavhandling 2001), William Shakespeare – en man för alla tider (2006). Kent Hägglund är med i redaktionen för Shakespearesällskapets tidskrift Shakespeare och i redaktionskommittén för Amatörteaterns Riksförbunds tidskrift Teaterforum.

Boken avslutas med en komplett förteckning över Staffan Göthes pjäser, sammanfattade och kommenterade av Julia Kraus Dybeck.

Kent Hägglund är den idealiske guiden till denna snart sjuttioåriga karriär. I sexton kapitel och en epilog ställer han sina frågor som en ackompanjatör med absolut gehör. […] Samtalsböcker kan bli pladdriga. Den här är inte bara levande teaterhistoria – den får mig att längta efter en rejäl Göthe-festival.

Leif Zern, Dagens Nyheter

Resultatet är en rik, öppenhjärtig och chosefri intervjubok där föremålet som det verkar – nästan helt utan filter – berättar om sig själv, sina yrkesroller, glädjeämnen ochvåndor. Det är en bok som också blir en historik över en tid och en kulturpolitik som möjliggör honom som konstnär. Det är en fröjd att läsa den. […]
   En extra kvalitet är samtalstonen: avslappnad och fri från det koketta eller fåfänga. Man hör hur han tänker efter, Staffan. Det är, kort sagt, en mycket läsvärd bok.

Lars Ring, Svenska Dagbladet

Vad som för mig karaktäriserar Göthes dramatik är den inkännande blicken och fantasins precisa repliker. Han beskriver sig själv som en outsider. De världar han skriver fram lyfter ur det vardagsgrå, hur luggslitna människorna än kan te sig. Det är människor och sammanhang där drömmar och brustna illusioner lever i magisk samklang. […] För den som är intresserad av det senaste halvseklets svenska teaterliv är boken en guldgruva.

Lis Hellström Sveningson, Göteborgs-Posten

Kanske måste man ha vuxit upp med den svenska modellens välstånd och alla dess fördelar för att också kunna inse dess nuvarande nedmontering. Det brukar sägas om Staffan Göthe att han är just en sådan dramatiker som i blixtrande exakta scener förmår fånga denna systemförändring. […] Teaterliv alltså, som skådespelare, regissör och dramatiker. Professor vid teaterhögskolan i Malmö, meritlistan mer än övertygande, folkets kärlek har också infunnit sig, bland våra stora dramatiker är han nog den mest avhållne.

Jan-Olov Nyström, Norrbottenskuriren

 

Presskontakt:
Anna Tillgren, Anna Tillgren AB
epost: anna@annatillgren.se
mobil: 070-370 99 29

 

ISBN: 978-91-89401-36-5
Första upplagan 2022
Pjässammanfattningar: Julia Kraus Dybeck
Foto: Cato Lein m. fl.
320 sid. Inbunden. Rikt illustrerad.
Ca pris: 260 kr

 

Staffan Göthe 2013. Foto: Cato Lein.
Fler pressbilder på Staffan Göthe finns här.

Kent Hägglund, Enskede december 2022. Foto: Julianna Hägglund Fredin.
Fler pressbilder på Kent Hägglund finns här.

 

Kommentarer är inaktiverad