Kjerstin Norén

Extrem natt

- en bok om det tjugonde århundradet

 

Extrem natt – en bok om det tjugonde århundradet är Kjerstin Noréns tredje prosalyriska verk, där hon i olika sammanhang reflekterar över hur det moderna upplysningsidealet kommit att stå i paradoxal kontrast till samtida totalitära åskådningar som nazismen, kommunismen och den radikala statsfeminismen.

"det var då jag förstod varför djuren har horn. de var det oförklarliga som inte hade någon plats i deras liv, ett efterhängset infall, en blind och oresonlig styvsinthet. en fix idé som hade växt dem över huvudet. förvånansvärt förvanskad och omgärdad av ljuset hade den stelnat till hård och påtaglig materia. följaktligen antog den en ofattbar form, tvinnad till ett obeskrivligt skrämmande ornament, som ögonen där under inte kunde se, en okänd skrift, under vars hot djuren levde. jag förstod varför dessa djur lätt greps av panik och vild skräck: inkapslade i sin galenskap kunde de inte undslippa hornens grimma; alltså kastade de vilda och sorgsna blickar omkring sig medan de sökte efter en väg ut ur grenverket. dessa djur var långt från befriade, de bar på sina huvuden, med resignation och sorg, sina ödens stigman."

 

Kjerstin Norén, född 1945, har varit verksam som författare, kritiker, sångare och scenkonstnär. Född i Jönköping har hon därefter levt och arbetat på skilda orter som Lund, Berlin, Paris, Milano, Rom, Milwaukee och Köpenhamn. Hon har varit en resenär men är sedan 90-talet bosatt i Göteborg och skriver filmkritik i tidskriften alba.nu.

 

ISBN: 978-91-89401-37-2
Första upplagan 2023
Formgivning och konceptuell kontinuitet: Dan Fröberg
498 sid. Danskt band. Rikt illustrerad.
Ca pris: 250 kr

Kjerstin Norén. Foto: Agneta Ekman Wingate.

Kommentarer är inaktiverad