Anna Grinzweig Jacobsson

Bröllopspogromen

En ukrainsk-judisk familjeberättelse

Hur klarar man sig i en diktatur, omgiven av propaganda och angiveri? Och hur vet man när det är dags att fly? 

Den 24 april 1920 gifter sig författarens morföräldrar Rebecka och Isaak i synagogan i en ukrainsk by. Inbördeskriget efter ryska revolutionen rasar. Ukraina kämpar för sin självständighet och den efterlängtade bröllopsfesten blir krossad av en pogrom. Så inleds denna skrämmande aktuella historia om förföljelse och flykt från pogromer, Stalins terror och Hitlers ockupation. 

Långt senare, inför sin nittiofemårsdag, avslöjar moster Roza hemligheter som varit så farliga att familjen raderat ut dem från sitt medvetande. Bröllopspogromen, som bygger på författarens samtal med Roza, är en berättelse om kärlek, sammanhållning och mod. Och om hur händelser i det förflutna fortfarande kastar smärtsamma skuggor in i nuet. 

Boken utkommer på årsdagen av Rysslands anfall på Ukraina den 24 februari 2023.  Delar av Bröllopspogromen har publicerats som serien Rozas resa i Göteborgs-Posten sommaren 2022.

 

Anna Grinzweig Jacobsson är fysiker och författare och leder Judiska Salongen i Göteborg. Hon föddes i Wrocław i Polen och debuterade som författare med Flykten till Marstrand (Korpen 2020) som handlar om hur de polsk-judiska flyktingarna kom till Sverige 1969. Hon skriver också essäer och kritik för Göteborgs-Posten.

I Bröllopspogromen söker sig författaren Anna Grinzweig Jacobsson, med hjälp av en minnesgod moster, tillbaka i sin dramatiska släkthistoria: bröllopsparet i Babtjintsy var hennes morföräldrar. Denna välskrivna, spännande berättelse skildrar en varm och kärleksfull judisk familj som håller ihop och mot alla odds lyckas klara sig igenom de ­antisemitiska förföljelserna och de blodiga krigen och stora förändringarna som det ukrainska samhället genomgår under 1900-talet. Det är en viktig berättelse att ta del av när mörkret åter sänker sig över oss.

Yukiko Duke, Vi

Det är en rik och lärorik bok om en mörk tid. Men det är också en bok som sträcker sig in i vår samtid, där Ukraina åter igen är härjat av krig och där antisemitismen åter syns, illa dold i falska konspirationsteorier eller helt öppet i den högerextrema våg som sveper över världen. 
   Anna Grinzweig Jacobssons berättelse behövs, mer än någonsin. […] Prosan är effektiv, utan tyngande känsloyttringar där det beskrivna är starkt nog i sig, men med en empatisk ömhet när vi befinner oss hos mostern eller i de stycken där Anna Grinzweig Jacobsson vänder sig direkt till sin mormor, den okuvliga Rebecka, , som under alla de vedermödor hon och hennes familj tvingas utstå behåller sin kärleksfulla livsgnista och sin mänskliga värdighet. Det är en skildring av en människa som vägrar bli ett offer, en skildring som inger hopp.

Stefan Eklund, Göteborgs-Posten

… gripande och faktaspäckad … lika mycket en berättelse om de europeiska judarnas öde som en skildring av Ukrainas konfliktfyllda historia.

Clara Lee Lundberg, ETC

ISBN: 978-91-89401-39-6
Första upplagan 2023
Ca 200 sid. Hårda pärmar. Trådbunden. Rikt illustrerad.
Omslag: Håkan Liljemärker
Recensionsdag: 24 februari
Mediakontakt: Karin Bäcklund, karin@notjustcake.se
Ca pris: 230 kr

Anna Grinzweig Jacobsson. Foto: Maja Kristin Nylander

Fler bilder på Anna Grinzweig Jacobsson finns här.

Kommentarer är inaktiverad