Olav Fumarola Unsgaard

Lilla Valparaiso

Nätter och dagar i Göteborg

I 102 korta kapitel skildras en stad med ena benet i 1900-talet och det andra i 2000-talet. Skrivna av en förälskad stockholmare som blivit kvar. Om hur klubbfixare, affärsinnehavare, poeter, byråkrater, freaks, affischerare, entreprenörer, hökare, hustlers, förskolepersonal, spårvagnschaufförer, kommuntjänstemän, klottrare och restauratörer tillsammans skapar en stad. Varje kapitel berättar om en plats och dess människor. 

Fram växer en berättelse om 1900-talets stad som en plats där excentriker och eldsjälar drev affärer, startade klubbar, öppnade restauranger och skapade kultur. Där allmänningar och gemensam välfärd var viktiga ingredienser i det goda livet. Men ryms detta i den väv av skyskrapor, marknadshyror och förordningar som växer fram under 2020-talet?
Kanske är Lilla Valparaiso en guidebok till en svunnen stad lika mycket som en berättelse om en befintlig.

Olav Fumarola Unsgaard (f. 1973) är frilansjournalist och förlagsredaktör. Programansvarig Göteborgs Litteraturhus. Har tidigare medverkat i böckerna Globalisering hur då?, Skitliv, Den stora omvandlingen, Lösa förbindelser och Nya Småland. Ordförande för tidskriften Ord&Bild.

ISBN: 978-91-89401-43-3
Första upplagan 2023.
138 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 190 kr.

Olav Fumarola Unsgaard, Göteborg, mars 2023. Foto: Roozbeh Behtaji..
Fler foton på Olav Fumarola Unsgaard finns här.

Kommentarer är inaktiverad