Elisabeth Gerle

Vi är inte idioter

Klimat, ekonomi, demokrati

Elisabeth Gerles "Vi är inte idioter" tar sin utgångspunkt i det delade livet. Boken ställer grundläggande frågor om människosyn och visar utifrån aktuell forskning hur ekonomin i samhället organiseras på sätt som skapar rädsla och stress. Administrerar vi bort vård, bildning och socialt engagemang? Det blir dyrt, det hotar demokratin och gör det svårt att möta klimatkrisen.

Elisabeth Gerle varnar för konsekvenserna av att betrakta människor som kunder i stället för som myndiga medborgare. I samtal med filosofer och teologer genom tiderna och med fotfäste i dagens debatt lyfter hon fram andra synsätt. Vi är inte vår egen lyckas smed. Vi vet att vi är beroende av varandra. Klimat, ekonomi och demokrati är mer än individens ansvar. Vi är inte idioter.

Det är dags nu. Vi behöver ett större samtal om hur vi lever, vilka vi är och vad som är viktigt. För att våra ekosystem ska hålla. För att vi själva ska hålla. Läs Elisabeth Gerles bok så börjar vi där.

Jonna Bornemark

Denna bok är ett bevis för att att en känslighet för komplexitet och visionär övertygelse inte är varandras motsatser. Det kanske till och med förutsätter vartannat.

Kent Wisti

 

Vad Gerle försöker göra är att kritiskt granska samhällsutvecklingen mot en social atomism, privatiseringsiver, ekonomism och annat som urlakat välfärdsstaten. Medborgarna har blivit kunder. … Det är folkbildning på högsta nivå.

Stig-Björn Ljunggren, Sydöstran

Elisabeth Gerle är författare, präst och etikprofessor. Hon har varit verksam vid universiteten i Lund, Uppsala, Stellenbosch och Princeton. Elisabeth Gerle har skrivit en rad böcker, senast Passionate embrace: Luther on love, body, and sensual presence (2017) och Allt är omöjligt. Och vi ger oss inte (2020).
Läs mer på: www.elisabethgerle.se.

ISBN: 978-91-89401-45-7
Första upplagan 2023.
270 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 220 kr.

Elisabeth Gerle. Foto: Kristina Strand Larsson.
Pressfoton på Elisabeth Gerle finns här.

Kommentarer är inaktiverad