Marcus Larsson & Åsa Plesner

De gränslösa

En bok om politikers skolaffärer

De senaste åren har kritiken mot marknadsskolan blivit allt hårdare. Det svenska skolsystemet ifrågasätts av opinionsbildare och politiker från alla ideologiska inriktningar och från skolans professioner och fackförbund.

Det finns egentligen bara en grupp som fortfarande försvarar de expanderande skolkoncernernas rätt att verka fritt på skolmarknaden: koncernernas ägare och deras intresseorganisationer.

Marcus Larsson och Åsa Plesner från tankesmedjan Balans är några av marknadsskolans främsta kritiker. Balans tar sin utgångspunkt i hur skolans medarbetare påverkas av den politiska styrningen av skolan. De har i återkommande granskningar visat hur styrningen leder till ökad arbetsbelastning för lärare.

I sin förra bok, De expansiva, beskrev Marcus och Åsa skolkoncernernas tillväxt och hur den påverkar arbetsvillkoren för den kommunala skolans lärare och elever. Nu är de tillbaka med De gränslösa som problematiserar de nätverk som finns mellan före detta politiker som äger skolor, före detta politiker som bedriver lobbying för att bevara marknadsskolan och nuvarande politiker som bestämmer över skolan.

Väljarna och lärarna är emot vinstdrivande skolor. Ändå har det hittills varit omöjligt att skapa en politisk majoritet för förändringar av skolsystemet. Enligt flera svenska forskare kan det bero på att det finns starka ekonomiska intressen som lobbar mot väljarnas vilja. I De gränslösa levereras fall efter fall som visar att forskarnas uppfattning är korrekt.

 

Det är så ovärdigt alltihop. Även politiker har förstås rätt att ha kompisar. Men vi väljare har rätt att veta om det är därför som de driver en politik som gör vännerna stormrika på skolans bekostnad.

Isobel Hadley-Kamptz, Västerbottens-Kuriren 

 ”De gränslösa” är en bragd. Den lägger det pussel som andra inte orkat sammanfoga.

PO Tidholm, Dagens samhälle

En legion av politiker som sadlat om till skolprofitörer är så insyltade i den politiska eliten att de väger tyngre i inflytande än folkviljan. Korruptionshärvan finns utförligt redovisad i en ny bok, De gränslösa av författarna Marcus Larsson och Åsa Plesner. 

 Jan Guillou, Aftonbladet

Ulf Kristersson har själv inte bara fingrarna utan hela handen nere i syltburken, som Marcus Larson och Åsa Plesner visat i sin lika fina som skakande lilla bok ”De gränslösa: En bok om politikers skolaffärer”. Skolministern har själv haft aktier i en skolkoncern, tills hon blev påkommen.

Sven-Eric Liedman, Göteborgs-Posten

Det är en mycket välkommen ögonöppnare.            

Theo Vareman, Expressen

Det är vämjeligt – och efter att ha läst boken känner jag för att skrika: jag anklagar er!  […]  ni är politikens dödgrävare och välfärdssamhällets strypare! Ni skor er på barn genom att stjäla skattemedel och skapa en korrupt marknad som bara fungerar så länge som ni själva, den självgoda politikerklassen, garanterar dess existens. Vad är ni ens för liberaler, som inte vågar göra business på en riktig marknad?

Rebecca Selberg, Aftonbladet

Förra veckan släpptes vad som borde varit en bomb mellan två pärmar i Sverige. Tankesmedjan Balans Marcus Larssons och Åsa Plesners bok De gränslösa kan inte riktigt beskrivas som något annat. […] Kanske årets mest klargörande bok. Stoff för minst en vecka av luft som behöver rensas efter trettio års vanvård av svenska skolan. Själva fundamentet för våra barns framtid. 

Johannes Klennell, Arbetet

I en ny bok – ”De gränslösa. En bok om politikers skolaffärer” – visar Marcus Larsson och Åsa Plesner från tankesmedjan Balans hur dagens konkurrensutsatta skola inte bara är ett hot mot svensk utbildning, utan också riskerar att korrumpera våra folkvalda..

Anders Q Björkman, Svenska Dagbladet

Kritiken är massiv. Även borgerliga väljare är förbannade. 98 procent av lärarna tycker att systemet är fel. Riksrevisionen menar att det är helt åt helvete. Och ändå fortsätter det, år efter år. Hur är det möjligt? Den som undrar kan läsa boken De gränslösa av Marcus Larsson och Åsa Plesner. Den handlar om lobbyisterna.

Åsa Linderborg, Aftonbladet

”De gränslösa” ger en mörkare, ja becksvart, bild av ett korrupt land där politiken, skolföretagen och lobbyismen har blivit ett.


Peter Fällmar Andersson, Sydsvenskan

I Marcus Larsson och Åsa Plesners oumbärliga ”De gränslösa”(köp den! Läs den!) beskrivs Anders Hultin som en spindel i nätet i den gränslösa gegga av tidigare politiker och ägare av skolkoncerner som även landets statsminister Ulf  Kristersson ingår i. 

Lisa Pelling, Dagens Arena

Det finns ett glapp mellan vad en bredare allmänhet känner till och vad som sker just bakom kulisserna i skolvärlden. Det finns också ett glapp mellan hur den svenska skolan enligt väljarna borde fungera och hur skolan den faktiskt ser ut, med friskolekoncerner som tillåts att växa och tjäna pengar på en verksamhet som leder till allt större skolsegregation. Det är dessa mellanrum som Marcus Larsson och Åsa Plesner så förtjänstfull täpper till med De gränslösa.

Mattias Karlsson, Hallandsposten

ISBN: 978-91-89401-49-5
Första upplagan 2023
228 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 160 kr.

Marcus Larsson & Åsa Plesner Göteborg, mars 2023. Foto: Ola Kjelbye..
Fler foton finns här.

Lyssna till Åsa Plesner tala om boken i TV4:s Nyhetsmorgon (18 maj 2023).

Kommentarer är inaktiverad