Per Starke

Erövringen

Roman

 

Hernán Cortés och Bartolomé de Las Casas var ungefär lika gamla, studerade i samma stad och var bland Amerikas första äventyrare. De reste i Columbus fotspår för att erövra mark, guld och ära. Den förra utvecklades till en av historiens grymmaste erövrare, den senare till urfolkens ivrigaste försvarare.

Med hjälp av Hernán Cortés, tolken Malintzin och deras gemensamma son, mestisen Martin, ledsagas vi genom 1500-talets Europa, i en värld som är betydligt större än man anat.

I Europa ledde det spanska imperiet kampen för den sanna katolska tron gentemot schismatikern Luther. I Amerika omvände spanjorerna urfolken med svärd och grundlade ett slaveri med oanade proportioner. Européerna uppfattade sig för första gången som världens herrefolk. Tyvärr ett herrefolk som kännetecknades av intolerans, makt, penningbegär och en patriarkal kultur. Resultatet blev massakrer av ursprungsbefolkningen och en katastrofalt försämrad situation för den nya kontinentens kvinnor.

Erövringen är en fristående fortsättning på Den florentinska liljan av samme författare. Båda böckerna ingår i en serie om Europas historia från 1400-talet fram till idag.

Per Starke är född och uppvuxen i Göteborg. Han har studerat teologi i sju år, med inriktning mot religionsfilosofi och idéhistoria. Han har därefter gjort en chefskarriär inom diverse branscher: IT, forskning och utbildning, rehabilitering, hotell och vård. Idag arbetar han som chef inom Svenska kyrkan med ansvar för samverkan och digitalisering.
Hans debutroman Den florentinska liljan är en bildningsroman om 1400-talets Europa. Erövringen är en fristående uppföljare som ledsagar oss genom 1500-talet.
Per Starke har också givit ut Generalsekreteraren, en fackbok, skriven i form av en skröna om Dag Hammarskjöld och utvecklande ledarskap.

 

 

Per Starke har en sällsynt förmåga att väcka historiska personer och deras rela- tioner till liv. På så sätt inbjuder han läsaren att bekanta sig med Europas både mörka och ljusa utveckling. Spaniens stortid under 1500-talet lade grunden till en första globaliserings- process vars grymheter mot de ”andra” (dvs. judar, morer, indianer, afrikaner) vi borde komma ihåg när vi försöker begrunda Europas historia och möjliga roll i dagens värld.

Werner G. Jeanrond, prof. em. i systematisk teologi vid Oslo universitet

Per Starke ger med sin bok en hisnande beskrivning av en erövring som präg- lat inte bara Latinamerika utan hela världen. När man bor och arbetar i Centralamerika så är skoningslösheten och grymheten från historien ständigt närvarande i människors medvetande. Detta gäller inte minst urfolken i t ex Mexiko och Guatemala som fortfarande lever i utanförskap och segregation i sitt eget land. ”Erövringen” ger ett samman- hang till denna erfarenhet.

Georg Andrén, svensk ambassadör i Centralamerika 2014 till 2017

 

ISBN: 9789189401655
Första upplagan 2023
Omslag: Johan Carlgren
544 sid. Hårda pärmar. Trådbunden.
Ca pris: 260 kr.

Per Starke, Göteborg, juni 2023. Foto: Mikael Ringlander.
Fler foton finns här.

Lyssna till Per Starke berätta om "Erövringen". Göteborgs Stadsbibliotek den 20 februari 2024. Arrangerat av Göteborgs stift, Se människan.

Kommentarer är inaktiverad