Johan Asplund

Angående Raymond Chandler

Raymond Chandler skrev inalles sju detektivromaner med privatdetektiven Philip Marlowe som hjälte. Den första, The Big Sleep, kom 1939 och den sista, Playback, 1958. Romanerna utges ständigt på nytt och Chandler framstår som en levande klassiker och som den kanske största artisten i sin genre.

Som tonåring började Johan Asplund läsa Raymond Chandler. I denna bok skriver han för första gången om denne förnyare av detektivromanen. Den förhärskande uppfattningen om Chandler och hans privatdetektiv Philip Marlowe blir här starkt ifrågasatt.

Som förut och alltid har Johan Asplund, nu pensionerad kultursociologisk professor i Lund, skrivit en essä som en essä ska skrivas (välj ordning själv): underhållande, lärd, personlig, tankeväckande, ifrågasättande… […]
   Han korrigerar sin egen och andras ”synvilla”. Den amerikanske deckarförfattaren Raymond Chandler har ju utnämnts till den hårdkokta skolans främste företrädare. Men, påpekar Asplund: ”Tempot är inte uppdrivet. Det är långsamt.” Jo, märkligt men sant: bilden av Chandler har skapats av hans efterföljares romaner, mer än hans egna. […]

   Professor Asplund tar detektivromanen (och därmed populärkulturen) på allvar. Det han skriver är intressant och viktigt men frågan är om inte just detta är det allra viktigaste med essäboken Angående Raymond Chandler. Han kollar in såväl bilar som kvinnor och miljöer i Chandlers romaner, undrar för sig själv och oss om det finns ”en enda klichéartad karaktär” i romanerna.

Bengt Eriksson, Kvällsposten

 

ISBN: 9789173744171
Första upplagan 2004.
Ny utgåva 2021.
104 sid. Häftad.
Ca pris: 160 kr.

Raymond Chandler, ca 1940.

Kommentarer är inaktiverad