Marianne Goldman

Nätter med familjen Cohen

och andra judiska pjäser

 

i den här samlingsvolymen ryms sex av Marianne Goldmans judiska pjäser. De går alla i närkamp med familjen i olika konstellationer, ofta med kvinnor i förgrunden. Stämningen är lustfylld och irritabel, och vi rör oss sömlöst mellan det privata hemmet och storpolitiken.

Heta diskussioner avlöser varandra: hur ska man förhålla sig till den judiska identiteten, Sverige, Israel och Förintelsen? Under detta bultar en evig längtan att få känna sig förstådd och respekterad av sin biologiska familj.
I Dagar och nätter med familjen Cohen ligger tyngdpunkten på 70- och 80-talen. Där dyker helsvenske Alex upp som en motpol och outsider, kompis till sonen och därefter pojkvän till yngsta dottern. Årtionden senare möter vi åter syskonen Cohen, i den nyskrivna Tre judiska syskon gick på teater. Ställningskrigen syskonen emellan är tillbaka, men kan de äntligen försonas eller är sprickorna för djupa?
Marianne Goldmans pjäser är en stark och subjektiv dokumentation av hur det inre judiska landskapet har förändrats under de senaste decennierna.

 

Marianne Goldman är dramatiker och samtalsterapeut. Utöver manus till Freud flyttar hemifrån, den första svenska judiska spelfilmen, har hon bland annat skrivit den prisbelönta monologen Dansa samba med mig samt pjäsen Cancerbalkongen som spelades på teatrar i hela Norden.
Under senare år har hon skrivit pjäser för Stockholms stadsteaters soppteaterscen, bland annat om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan (meddramatiker Gunilla Boethius) samt Jag ska bli nummer ett! om Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén, som ingår i denna bok. År 2021 utkom hennes roman Säg inte förlåt.

ISBN: 9789189401440
Första upplagan 2023
322 sid. Häftad. Danskt band.
Ca pris: 240 kr.

Marianne Goldman, Stockholm våren 2023. Foto: Ola Kjelbye..
Fler foton på Marianne Goldman finns här.

Kommentarer är inaktiverad