Martin Ahlstedt

Hisingen

Ön i gränslandet

 

Den ö som kallas Hisingen var i forna dagar en ögrupp. Än finns spår av den tidens öbor: en hällmålning i Tumlehed, en långdös i Svensby, fornborgar på bergstoppar som då var egna öar. Med landhöjningens hjälp fogades öarna så småningom samman.

I hundratals år sträckte sig riksgränsen mellan Sverige och Norge över Hisingen. Samma gräns delar än idag ön mellan Västergötland och Bohuslän. Men exakt var går gränsen egentligen? Frågan visar sig mer komplicerad än man kan ana. Den blir utgångspunkt för Martin Ahlstedts vandringar och utforskande av Hisingen och dess historia.

Hisingen är en stor och brokig ö. Här finns idag allt från ren landsbygd, med jordbruk, hästar och skog, till stadspuls, fabriker, industrier, och höghus- och villaområden om vartannat. Som ett helt land i miniatyr.

Hisingen – ön i gränslandet passar lika bra som sällskap under upptäcktsfärder på Hisingen som hemma i läsfåtöljen.

Hisingen – ön i gränslandet erhöll utmärkelsen Årets Göteborgsbok 2023.

 

Martin Ahlstedt (f. 1979) är gymnasielärare i svenska och engelska. Han växte upp på Hisingen, i bohuslänska Backa. Hisingen – ön i gränslandet är hans första bok.

 

 

ISBN: 9789189401723
Första upplagan 2023
256 sid. Danskt band.
Rikt illustrerad i färg.
Ca pris: 240 kr.

Martin Ahlstedt, sommaren 2023.

Kommentarer är inaktiverad