Marcus Ehrenpreis

Mitt liv mellan öster och väster

 

Marcus Ehrenpreis (1869–1951) föddes i Lemberg eller Lviv i nuvarande Ukraina. Han dog i Stockholm som överrabbin för den judiska församlingen. Hans liv var växlingsrikt, präglat av centraleuropeiska erfarenheter och drömmar om en judisk kulturell renässans, av diplomatisk kamp för minoriteters rättigheter och av ett levande litterärt intresse.

Memoarboken Mitt liv mellan öster och väster utkom första gången 1946. Den inleder Bokförlaget Korpens utgivning av Marcus Ehrenpreis Valda skrifter.

 

Att idag läsa Marcus Ehrenpreis är onekligen att stiga in i en judisk värld som till stora delar är oåterkalleligen försvunnen, och med den många av dess visioner och drömmar. Men det är också att stiga in i en livslång brottning med frågor och utmaningar som inte bara berör judarna och judendomen utan vår existens som moraliska varelser, och som på sina ställen tränger sig på en nutida läsare med oförminskad kraft.

Ur Göran Rosenbergs förord

 

ISBN: 978-91-89401-70-9
Första utgåvan Bonniers 1946.
Andra upplagan 2023.
Förord av Göran Rosenberg.
520 sid. Trådbunden. Illustrerad. Danskt band.
Ca pris: 240 kr.

Marcus och Ester Ehrenpreis 1886.

.

Kommentarer är inaktiverad