Göran Dahl

Radikalare än Hitler?

De esoteriska och gröna nazisterna.

Inspirationskällor. Pionjärer. Förvaltare. Ättlingar.

 

I denna bok ges en samlad framställning av en föga uppmärksammad idéströmning under 1900-talet: den esoteriska och gröna fascismen. Många organisationer, personer och publikationer formade tankeströmningen.

Läsaren möter såväl bekanta namn som Mircea Eliade och August Strindberg som numera glömda som Karl Maria Wiligut och Johann von Leers. Med analytisk skärpa bringar Göran Dahl reda i denna härva av idéer som beredde marken för nazismen.
Idag har dessa tankeströmningar fått förnyad spridning. ”Jag tvingas konstatera”, skriver Göran Dahl i ett nytt förord, ”att Radikalare än Hitler? dessvärre är mer aktuell idag än när den utgavs första gången”.

 

Göran Dahl är är professor i sociologi och författare. Hans forskning har de senaste trettio åren främst ägnats den radikala högern. Utöver en rad artiklar i ämnet har han bland annat utgivit Radical Conservatism and the Future of Politics (1999). Hans senaste bok Folk och identitet (2018) utkom nyligen i engelsk översättning under titeln The Nature of Identitarianism (2023).

 

Domedagssekter, som det tyska nazistpartiet, kan förvandlas till populära missnöjespartier när samhälls- kriserna förvärras och panikångesten griper omkring sig. Visst kan det hända igen. Radikalare än Hitler? är förvisso en angelägen bok.

Carl Johan Gardell, Svenska Dagbladet

Det hör till förtjänsterna med Göran Dahls bok Radikalare än Hitler? att den visar att män och tankar som dessa faktiskt utgjorde avsevärda delar av den intellektuella grunden för nazismen.

Lars Linder, Dagens Nyheter

Göran Dahl upprättar ett nätverk och lyckas skapa ett mönster i virrvarret av fixa idéer. Bakom dem urskiljer han en desperat vantrivsel i samtiden och en längtan efter renhet.

Göran Lundstedt, Sydsvenskan

Göran Dahl tar upp ämnen som hittills varit rätt magert utforskade. Vad är nazismens rötter och vilka är nazismens ättlingar? ... slår ut ett par hyllmeter av den årliga omtuggningslitteraturen om nazismen.

Kjell Albin Abrahamson, Kulturnytt, Sveriges Radio

 

ISBN: 978-91-89401-87-7
Första utgåvan 2006.
Andra reviderade utgåvan  2024.

304 sid.  Danskt band. Illustrerad.
Ca pris: 280 kr.

Göran Dahl, Lund, januari 2024. Foto: Pia Dunbäck Dahl.

Kommentarer är inaktiverad