Emma Engdahl

Konsten att vara mänsklig

En essä om moral och längtan efter kärlek och demokrati

 

Sökandet efter det unikt mänskliga fascinerar. Vi har en stark längtan efter att förstå oss själva, efter att avkoda det som gör människan till inte bara människa, utan just mänsklig.

Emma Engdahl tar oss med på en personlig jakt efter svar hos en mängd olika tänkare som gett henne aha-upplevelser och väglett henne i livet.

Bland tänkarna finner vi bland andra Hanna Arendt, Epiktetos, Michel Foucault, Jürgen Habermas, Axel Honneth, bell hooks, Luce Irigaray, Simone Weil, Emmanuel Levinas, Charles Taylor och många andra.

Konsten att vara mänsklig är ett rum där tänkare från filosofin, sociologin och psykologin kan mötas i trätomålets form. Det är nämligen inte alltid som de håller med varandra om vad som gör människan mänsklig. Det innebär inte nödvändigtvis att någon av dem har fel, snarare att vi har en hel del att lära av att låta deras tänkande samsas inom pärmarna för en och samma bok. Stora tankar om liv, död och meningen men allt samsas med snippa-domen, otrohetsdebatt och högst vardagliga utmaningar som att sömnlös sträcktitta på teveserier. Den eviga dikotomin mellan förnuft och känsla får sig en rejäl törn, och läsaren kan förbereda sig på att se världen och sig själv med nya ögon.

 

Emma Engdahl  är utbildad klassisk balettdansös vars karriär tog en oväntad vändning efter en allvarlig trafikolycka. Idag är hon professor i sociologi på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hennes forskning kretsar kring frågor om de sociala villkoren för människans känslor, förnuft och självutveckling. Sedan hon disputerade på doktorsavhandlingen A Theory of the Emotional Self (2004) har hon bland annat publicerat böckerna Konsten att vara sig själv (2009) och Depressiv kärlek: En social patologi som kom ut på svenska 2016, på engelska 2018 och på arabiska 2023.

ISBN: 978-91-89945-03-6
Första upplagan Korpen 2024.
152 sid.  Danskt band.
Ca pris: 220 kr.

Emma Engdal, Göteborg i juli 2024. Foto: Ola Kjelbye.
Fler foton på Emma Engdahl finns här.

Kommentarer är inaktiverad